В будинку на вул. Архітектора Артинова в рамках вінницької муніципальної програми підтримки ОСББ замінили покрівлю

Ще в одному висотному будинку у середмісті Вінниці завершено капітальний ремонт даху. Він знаходиться на вул. Архітектора Артинова. Це вже другий будинок, де цієї весни проведено реконструкцію покрівлі. Перший знаходиться також у центрі міста – на вул. Хлібній. А загалом у планах провести капремонт дахів 6-ти багатоповерхівок, щоб завершити роботи, які були розпочаті ще до початку війни росії проти українського народу.

ОСББ у цьому будинку на вулиці Архітектора Артинова було створено наприкінці 2019 року. У ньому близько 30 квартир та кілька нежитлових приміщень, які використовуються під комерційні потреби. Будинок був побудований ще наприкінці 50-х років ХХ століття. Тому при створенні об’єднання співвласників багатоповерхового будинку мешканці за муніципальною програмою підтримки ОСББ могли скористатись можливістю провести за кошти громади капремонт не одного, а двох видів конструктивних елементів своєї висотки.

«На зборах жителів будинку було прийнято рішення спочатку виконати заміну внутрішньобудинкових мереж холодного водопостачання, які були уже геть зовсім аварійні. І відтоді, як їх поміняли, не було жодного виклика аварійних бригад, – розповідає представниця ОСББ Наталя. – А другим видом капітального ремонту вирішили обрати заміну покрівлі. Коли будинок був побудований, вона спочатку була пласкою, потім зробили шатрову з шиферу. Але це було 20-30 років тому. Зараз, коли з’явилась можливість провести заміну даху на покрівлю з металочерепиці та її модернізувати, звісно, треба було нею скористатись. Бо в будинку у своїй більшості живуть пенсіонери. І для людей точно було б не під силу робити в майбутньому реконструкцію даху».

Нова покрівля з металочерепиці при дотриманні усіх вимог при монтажі та відповідному догляді може служити до 50 років. Будівельники також поміняли усі слухові вікна, зробили відступи з металочерепиці над балконами та систему відведення дощової і талої води. Гарантія на новий дах від підрядної організації, яка проводила роботи, складає 10 років.

Пані Наталя додає, що цікавилась досвідом європейських країн щодо проведення модернізації багатоповерхових будинків. І за кордоном таких муніципальних програм підтримки об’єднань співвласників житла, яка діє у Вінниці, немає: «В Європі просто не існує такого поняття як безкоштовний капремонт будь-якого виду конструктивних елементів будинку. Жителі мають взяти участь у фінансуванні хоча б в межах 10% від вартості проекту. Тому такі програми по підтримці ОСББ, як у Вінниці – це чудова можливість людям почати робити зміни у своєму спільному будинку. Та бути у ньому справжніми господарями».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin