Фестиваль, що має ім’я Віталія Газінського, пройшов у залі обласної філармонії імені Миколи Леонтовича

У Вінниці, 6 вересня, у залі обласної філармонії імені Миколи Леонтовича відбувся фестиваль хорового мистецтва імені видатного хормейстра та диригента Віталія Івановича Газінського, приурочений до 5-ї річниці від дня його смерті. Цей захід став особливим, адже цьогоріч ми відзначаємо 40-літній ювілей створення Вінницького міського академічного камерного хору «Вінниця», який було перейменовано на честь митця.

Фестиваль, що має ім’я Віталія Газінського, пройшов у межах реалізації Стратегії розвитку культури Вінницької міської територіальної громади за підтримки проєкту #EU4Culture, що фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-InstitutUkraine. Організаторами заходу виступили департамент культури Вінницької міської ради та Центр концертних та фестивальних програм.

Першими на сцену вийшли гості – Хмельницький академічний муніципальний камерний хор, керівником та головним диригентом якого є заслужений діяч мистецтв Ігор Цмур. Саме Віталій Газінський був одним із ініціаторів створення цього колективу. Артисти виконали 11 композицій, даруючи глядачам неповторну гармонію голосів, красу музики та натхнення, яке несе хорове мистецтво.

Цього року Вінницький академічний міський камерний хор імені Віталія Газінського святкує свій 40-річний ювілей. Це справжнє «дітище» видатного митця, який для багатьох став учителем, наставником і другом. На жаль, вже 5 років як Віталій Іванович відійшов у інші світи.

Під час концертної програми хор присвятив свій виступ усім, хто разом з видатним митцем творив історію хорового життя Вінниці. Також згадали усіх загиблих у боротьбі за Україну, нашу культуру та ідентичність.

Захід об’єднав не лише талановитих виконавців, а й тих, хто цінує і любить музику. Як розповіла художня керівниця та головна диригентка Вінницького академічного міського камерного хору імені Віталія Газінського Христина Бедзір, разом із Національним камерним ансамблем «Київські солісти» (керівник – Дмитро Ткаченко) вони виконали «Реквієм для живих» Дена Форреста.

«У Вінниці відбулася прем’єра цього величного твору – “Реквієм для живих”. Його унікальність полягає в тому, що він звертається до живих, закликаючи нас замислитися про життя, доки ще є час щось змінити. Ми обрали цю композицію через її ідею, яка сьогодні надзвичайно актуальна: прагнення до миру як ззовні, так і в середині себе», – поділилася Христина Бедзір.

Протягом усього вечора артисти своєю майстерністю та музичною чуйністю створювали особливу атмосферу, дозволяючи присутнім повністю зануритися у гармонію хорового мистецтва.

На завершення заходу, перший заступник директора департаменту культури Вінницької міської ради Олексій Циганков вручив подяки колективам за їхній внесок у розвиток культури.

«Дякуємо всім учасникам за їхню працю, талант і відданість мистецтву. А Збройним Силам України – за можливість творити та збиратися у залах. Ми також вдячні нашим міжнародним партнерам за те, що завдяки грантовим коштам можемо організовувати такі мистецькі заходи», – підкреслив Олексій Циганков.

Фінальним акордом вечора стало спільне виконання колективами твору «Молитва за Україну».

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin