82-річну жительку Єлизавету Кирилюк знайшли вбитою у будинку. Та справжнім шоком стало те, що до злочину причетний хлопець Василь, який часто бував у помешканні старенької…

– До пенсії жінка трудилась у сільпо економістом та користувалась повагою серед громади. Близько 12 років тому поховала чоловіка — хвороба серця. Старша дочка мешкає у Вінниці та працює медсестрою. Молодша — у Ситковецькому інтернаті викладає. Саме там вона й познайомилась із хлопцем, до якого ставилась, як рідної дитини. Неодноразово Вася бував у пані Єлизавети та бачив, що вона має певні фінанси, адже весь час накопичувала пенсію та проживає сама, — розповіли односельчани вбитої. — Після того як молодик залишив інтернат, підписав контракт зі Збройними силами. Служив у частині, яка дислокується у Запорізькій області. Досі дивно, чому він, отримуючи заробітну плату, зважився піти до будинку бабусі. Пізно ввечері він пробрався всередину будинку й на кухні став шукати цінності та кошти. Але старенька почула та увімкнула світло. Злочинцю це не сподобалось, він взяв ножа та вирішив позбавити її життя, бо боявся, що впізнає. Кілька разів вдарив… Після скоєного втік, а Єлизавета Кирилюк померла на місці. Похорон був дуже важким, дочки не можуть оговтатись від горя. Та й дивно, чому юнака, який виховувався у спецшколі, забрали на війну… Чи в нас вже беруть всіх підряд?

Як з’ясував наш журналіст, підозрюваний Василь Пона родом з невеличкого села Городниця Немирівського району. Виховувався у неблагополучній родині, де було ще семеро дітей.

– Батьки випивали. Матір потім померла, тато повішався. Майже всіх нащадків вилучили та розподілили в інтернати. Василя забрали у Ситківці. Після того його і не бачили, тож сказати, чи міг він скоїти злочин — важко, — кажуть жителі Городниці.

У пресслужбі обласної поліції повідомили, що за фактом злочину відкрито кримінальне провадження — умисне вбивство з корисливих мотивів. Він карається позбавленням волі на строк до 15 років або довічним позбавленням волі.

– Потерпілу з ознаками насильницької смерті у власному будинку виявили родичі та повідомили у правоохоронні органи. На її тілі слідчі та криміналісти виявили декілька ножових поранень. Проведеними розшуковими заходами встановили, що до злочину причетний 21-річний хлопець. Підозрюваного затримали у смт Крижополі оперативники управління карного розшуку разом із колегами з Немирівського відділу поліції. За попередньою інформацією, зловмисник проник до будинку потерпілої, щоб вчинити крадіжку. Почувши шум, жінка прокинулась і побачила непроханого гостя. Затриманий взяв ніж з кухонного столу та декілька разів вдарив ним жінку. З будинку забрав мобільний телефон.

Відомо, що військового Вінницький міський суд арештував на два місяці без права внесення застави. Призначено ряд експертиз, одна з яких має встановити його адекватність.

Віталіна Володимирова