У Вінниці відкрили виставку історії Поділля

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї наразі можна завітати на виставку «Красо України, Поділля – край землеробів і лицарів». У ній краєзнавці нашого регіону, що презентують історію східної частини Поділля.

Тематично виставка має кілька розділів:

  • «Свідки сивої давнини», де розкривають свої таємниці трипільські поселення і скіфські кургани, сарматські поховання та слов’янські городища. Відвідувачі зможуть оглянути трипільські зернотерки та поміркувати над призначенням біноклеподібних посудин, помилуватися сарматськими виробами із золота (копії) – оригінальні знахідки яких були зроблені біля с. Пороги Ямпільського р-ну. Реконструкція слов’янських прикрас та вбрання періоду раннього середньовіччя занурить у тогочасну атмосферу.
  • «Уклін козацькій славі», що розповідає про історію краю ХVІ–ХVІІ ст.,нерозривно пов’язану з історією українського козацтва. Адже саме тут формувалися перші козацькі ватаги, широкого розмаху набув повстанський рух. В експозиції представлені: зразки зброї та реконструкція одягу, глиняні козацькі люльки ХVІІ–ХVІІІ ст. тощо.
  • «Народна культура українців Східного Поділля» презентує традиційні вишивку, ткацтво, кераміку тощо. Розмаїття барв і форм, вишуканість візерунків і неповторність мотивів вражає та захоплює. Славнозвісна Бубнівська кераміка, зразки народної іграшки, одяг мешканців краю І пол. ХХ ст., вовняний килим сер. ХХ ст. зачаровують красою і соковитістю життєствердних кольорів.
  • «Перлини сакральної архітектури» – ілюструє самобутність храмів і монастирів краю.
  • «Відлуння величі садиб Поділля» викликає бажання відвідати садиби та палаци Східного Поділля. Реконструкція одягу міщанок кін. ХІХ – поч. ХХ ст. демонструє вибагливий смак і витонченість панянок того періоду.
  • Буремні події боротьби народу України за право на свободу самовизначення відображає розділ «Час бурхливих змін (1917–1921 рр.)». Атрибут епохи – кулемет системи «Максима», посідає в експозиції розділу чільне місце.
  • Болем і обуренням голодоморами та репресіями відгукнеться у серцях відвідувачів розділ «Роки совєцкої окупації». Відобразити атмосферу життя у СРСР допомагають побутові предмети того періоду.
  • Розділ «Вінниччина у роки Незалежності» – це віддзеркалення боротьби за здобуття Незалежності та кроки її утвердження, жахіть російсько-української війни й доль вінничан – захисників нашої держави. Ці події в експозиції ілюструють шини та «коктейлі Молотова», пробита каска, камуфляжний костюм бійця 9-го окремого мотопіхотного батальйону «Вінниця», гільзи від «Градів» і транспортно-пусковий контейнер від протитанкового керованого ракетного комплексу 9К111 «Фагот».
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin