Чому у Вінниці змінили розмір надбавки освітянам: відсоткова арифметика, гроші, постанови і рішення

Шість місяців тому у Вінницькій міськраді підтримали ідею доплати кільком категоріям освітян «за складність», а на наступній сесії мають внести правки в це рішення. Через збільшення платні на державному рівні «місцеву» надбавку зменшать. Проте, за підрахунками чиновників міськради, загалом вінницькі освітяни отримають грошей не менше.

Питання «надбавочної» арифметики жваво обговорюється у мережі. Ініціатором дискусії стала депутатка Вінницької міськради Ганна Давиденко. У Facebook вона нагадала, що після збільшення земельного податку «зарплату працівникам освіти Вінниці на 10%…. вже пропонують зменшити». Вона уточнює, що надбавку – її для різних працівників нараховували з квітня і липня – ввели на літні місяці, коли педагоги зазвичай відпочивають, а тепер її зменшують.

Для пояснення тонкощів з фінансуванням галузі NaПарижі завернувся до директора департаменту освіти Вінницької міськради Оксани Яценко. За її словами, «історія цього питання набагато триваліша, ніж вважають деякі депутати міської ради». Разом спробували хронологічно розібратися коли, кому і скільки обіцяли чи добавляли.

«У січні 2018 року урядом була прийнята постанова № 22 від 11 січня 2018 року «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників», відповідно до якої посадові оклади (ставки заробітної плати) педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, підвищилися з 1 січня 2018 р. на 10%, – розповідає Оксана Василівна, – таким чином, вчителі почали отримувати вищу заробітну плату, а педагогічні працівники садочків, позашкільних закладів та професійно-технічних закладів освіти не отримали такого підвищення.

У п. 2 Постанови дано доручення Міністерству освіти і науки разом з Міністерством фінансів за підсумками виконання Держбюджету України за 1 півріччя 2018-го розглянути питання щодо підвищення з 1 вересня минулого року оплати праці інших категорій педагогічних та науково-педагогічних працівників.

Однак, до кінця 2018 року урядом так і не було прийнято рішення щодо підвищення посадових окладів педагогічних працівників, оплата праці яких здійснюється за кошти місцевих бюджетів. І основною із причин було відсутність фінансового ресурсу для запровадження такого підвищення у Державному бюджеті України та у місцевих бюджетах».

«Крім того, запровадження підвищення посадових окладів педагогічних працівників, які надають загальну середню освіту та оплата праці яких здійснюється за рахунок освітньої субвенції з держбюджету місцевим бюджетам без надання додаткового обсягу освітньої субвенції у 2018 році, спричинила для  місцевих бюджетів великі касові розриви, зокрема, бюджету м. Вінниці до кінця 2018 року довелося додатково спрямувати на оплату праці вчителів майже 9 млн. грн.», – нагадує очільниця департаменту.

Разом з тим, за її словами, питання підвищення зарплати педагогічних працівників закладів дошкільної, позашкільної та професійно-технічної освіти, оплата праці яких здійснюється за кошти бюджету Вінницької міської ОТГ, залишалося актуальним для освітян та міської влади і потребувало вирішення. Якщо питання актуальне, то потрібно шукати інші «шляхи вирішення», які передбачають пошук коштів.

«З 1 січня 2019 року освітяни отримали підвищення заробітної плати на 9%  у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму та, відповідно, посадового окладу (2018 р. – 1762 грн., 2019 р. – 1921 грн.), – пояснює О. Яценко. – Видатки на оплату праці на запровадження такого підвищення передбачені у бюджеті Вінницької міської ОТГ в повному обсязі.

Вивчаючи досвід інших міст та враховуючи позицію міського голови щодо необхідності підвищення зарплати освітян, протягом І кварталу 2019 року департаментом освіти міської ради було проведено ряд консультацій із департаментом фінансів та департаментом правової політики та якості з даного питання. І в кінці березня міська рада ухвалила рішення підвищити зарплатню педагогам дошкільних та позашкільних закладів освіти за рахунок встановлення з 1 квітня надбавки «за складність та напруженість в роботі» у розмірі 20% посадового окладу».

В абсолютному вимірі – це збільшення зарплати кожного працівника від 700 до 1 тисячі гривень. За словами директора департаменту, на ці надбавки до кінця року з бюджету Вінницької міської ОТГ потрібно направити майже 16 млн грн.

«Проте, 13 серпня 2019 року оприлюднена постанова КМУ від 10 липня 2019 р. № 695 «Про внесення зміни до постанови КМУ від 11 січня 2018 р. №22», якою з 1 вересня 2019 року на 10% підвищено посадові оклади педагогічним працівникам, оплата праці яких здійснюється за рахунок коштів місцевих бюджетів і яким не підвищили посадові оклади у 2018 році, – вказує Оксана Яценко, – А саме педагогічним працівникам закладів дошкільної, позашкільної, професійно-технічної освіти. На зазначене підвищення з бюджету Вінницької міської ОТГ у 2019 році по галузі освіти необхідно додатково спрямувати понад 4 млн грн».

Саме у цій постанові є цікава деталь. Там зазначено, що підвищення має відбуватися «у межах затвердженого фонду заробітної плати на 2019 рік і без компенсації видатків з державного бюджету». Не більше…

«Разом з тим, міською радою прийнято рішення про встановлення надбавки «за складність та напруженість» в роботі у розмірі 20% в педагогічним працівникам категорій, які визначені у постанові КМУ № 695, – наголошує директор департаменту. – Отже, ми отримали ситуацію, коли працівникам підвищиться заробітна плата з урахуванням двох нормативних документів – рішення міської ради та постанови КМУ. І при запровадженні обох підвищень дефіцит видатків по галузі «Освіта» до кінця року склав би 20 млн грн».

Фактично «кабмінівська» та «міськрадівська» надбавки «перетинаються» або «накладаються» одна на одну, адже на їх запровадження потрібні додаткові кошти.

«Відповідно до проведених розрахунків та з метою збалансування видатків бюджету Вінницької міської ОТГ, найоптимальнішим варіантом було обраховано запровадження з 1 вересня 2019 року підвищення посадових окладів на 10% та встановлення надбавки за складність та напруженість в роботі у розмірі 10% посадових окладів, – уточнює О. Яценко. – При цьому, рівень заробітної плати педагогів буде не нижчим, ніж у квітні – серпні поточного року. Тобто, при встановленні надбавки до заробітної плати у розмірі 10%, заробітна плата педагогів навпаки зросте щонайменше на 3% (на 150- 250 грн.), а в окремих працівників, зокрема, у керівників закладів дошкільної та позашкільної освіти, педагогічних працівників професійно-технічної освіти, методистів міського методичного кабінету, керівників гуртків у ЦХХО «Барвінок» від 800 до 1100 грн».

Для абстрактного прикладу:

Нині: 5 тис (посадовий оклад) х 20% = 6 тис.

Має бути: (5 тис. х 10%) х 10% = 6,05 тис.

«Як бачите, міська влада не зменшує заробітну плату освітянам, а не зважаючи на дефіцит коштів на виплату заробітної плати, який складе майже 18 млн грн до кінця року, забезпечує вищий рівень заробітної плати педагогічних працівників закладів дошкільної, позашкільної та професійно-технічної освіти ніж в інших містах України», – підкреслює очільниця департаменту.

Є альтернатива. Можна зберегти 20%-у місцеву надбавку і додати 10% від уряду. Але оскільки загальні виплати мають «вписатися» в суму фонду зарплатні, то доведеться скорочувати штатні одиниці. Зважаючи на вільні вакансії в галузі, сумнівно, що депутатський корпус піде на зменшення кількості працівників.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin