Вінницька художниця Наталія Дерлиця про те, що надихає творити

Художниця каже, у перші дні російського вторгнення пережила справжнє потрясіння і не розуміла, що робити далі.

«Перших три дні взагалі не розуміла, що робити, був такий відчай та безпомічність. Згодом дочка запропонувала мені долучитися до кібервійськ, оскільки я вправний користувач ПК. В кібервійськах нам давали завдання, які спрямовувались на російську аудиторію, ми доносили до них достовірну інформацію про війну в Україні, поки їм не закрили інтернет», – говорить художниця Наталія Дерлиця.

Через деякий час пані Наталія познайомилась з волонтерами. Разом із ними працювала над виготовленням окопних свічок для ЗСУ. З часом, також відбулось знайомство з представниками Благодійного фонду «Код Життя UA», які запропонували майстрині виставити на аукціон її роботу.

Спочатку картини художників з усієї країни представили онлайн для ознайомлення, з фото цих творів робили принти на різні речі. Згодом провели аукціон під відкритим небом.

«Ціль заходу була не лише зібрати необхідну суму на медичне обладнання для порятунку життів українських воїнів, а й подарувати людям позитивні емоції в цей складний час, показати їм, що вони переможці, – зазначає пані Наталія. – Дівчина, яка купила мою картину, прийшла з мамою саме за нею, адже запримітили її з першого посту на фейсбук. Картина «Квіти» стала для них символом вічних загальнолюдських цінностей, яка приносить радість спілкування з прекрасним».

Також Наталія Дерлиця у Вінниці працює з дітьми ВПО, проводить для них арт-терапію та навчає техніці малювання в стилі нейрографіка.

«Діти, які творять, працюючи над полотном, вивільняють свої емоції, які пережили, адже вони змушені були втікали від російської навали з рідної домівки. Мистецтво дозволяє їм абстрагуватись від думок про війну», – наголошує вінницька майстриня.

Пані Наталія розповіла, що картини, які написали діти-переселенці теж виставляли на аукціоні, який проводила Громадська Спілка «Пік-Арт», а кошти, які зібрали, передали на потреби ЗСУ.

«Для написання картини повинно бути натхненними. Адже вишуканий живопис, графіка, майстерна пластика – невід’ємна частина митця його джерело духовного розвитку. Художник створює потужний потенціал рідного краю та своєї Батьківщини. У творах є Сила України її краса!», – говорить пані Наталія.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin