Вінницький громадський транспорт визнали найбільш ефективним

“Вінницьку транспортну компанію” і “Одесміськелектротранс” було визнано найбільш ефективними транспортними підприємствами в Україні. Про це повідомляє портал «Пасажирський транспорт», яке вирішило проаналізувати роботу громадського транспорту в Україні на основі відкритих даних.


Фахівці зазначили, що лідерські позиції міста змогли отримати завдяки ефективному використанню транспорту та можливістю самостійно проводити його модернізацію. Інтернет-видання “Пасажирський транспорт” спеціалізується на висвітленні стану громадського перевезення та транспорту в Україні. Дослідження роботи транспорту (трамвая та тролейбусу) було проведене на основі даних «Укрелектротранс» та Держслужби статистики за перше півріччя 2019 року. Всього портал проаналізував стан транспортних управлінь 32 міст України за такими показниками: вартість проїзду, собівартість та пасажиропотік.


Вартість громадського транспорту у Вінниці складає 4 гривні. Стільки ж платять ще в 10 містах України. Найдорожчим є проїзд у Києві – 8 гривень, а найдешевшим у Кременчуці – 2 гривні. При цьому як зазначають автори дослідження майже весь автопарк складається із нових низькополих тролейбусів.


За показником собівартості за один кілометр проїзду Вінниця посідає 4-те місце. Собівартість складає 43,71 гривні. Це кращий показник ніж у Львова (69,85) та Києва (52,37). Перше місце посідає Миколаїв – 34,87 гривні за один кілометр.

Собівартість однієї поїздки у Вінниці один з найнижчих – 3,35 гривні при тарифі 4 гривні. Менше тільки у міст Слов’явнськ – 1,84 гривні при 4 гривні проїзду. Цей показник показує наскільки діючий тариф покриває собівартість перевезення пасажирів.

Також Вінниця займає 8 місце за показником попиту пасажирів на електротранспорт – 13,03 пасажира на один кілометр.
У всіх містах продаж квитків не покриває витрати на обслуговування. Тобто увесь електротранспорт в Україні є дотаційним із муніципалітетів. Найбільш ефективно витрати покривалися доходами у Тернополі (46,89%), Слов’янськ(46,89%) та Вінниця (43,21%). У Кривому Розі продаж квитків покриває лише 6,28% витрат.

За матеріалом “20 хвилин”

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin