У Вінниці відбувся Форум до Дня спільних дій в інтересах дітей ВМР

Тема цьогорічного Форуму: “Права дитини у контексті сучасних викликів”. Його основна мета – привернути увагу громадськості, організацій та установ, координувати зусилля органів місцевого самоврядування з питань захисту прав дитини під час воєнного стану у державі.

“На території Вінницької міської територіальної громади проживає 73 848 дітей, з яких 72 699 дітей – це мешканці нашої громади та 1149 внутрішньо переміщених дітей; 7974 дитини, які проживають у багатодітних сім’ях; 1469 дітей з особливими потребами”, – говорить начальниця служби у справах дітей Вінницької міської ради Людмила Шафранська.

Станом на 14.11.2022 року служба у справах дітей опікується 20 сім’ями опікунів та піклувальників, у яких виховується 22 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, та 5 прийомних сімей, у яких виховується 11 дітей вищезазначеної категорії. Усі ці сім’ї перебувають на обліку внутрішньо переміщених осіб. Однією з перших переселенців зустрічала психологиня-волонтерка Владислава Дмитришина.

“Наша робота розпочалася після 24 лютого, на вокзалі, коли до Вінниці їхали дуже багато сімей із дітьми. Всі вони були в шоковому стані. Тоді на вокзалі ми працювали цілодобово. Психологами-волонтерами був складений графік чергувань, за яким ми надавали першу допомогу”, – згадує психологиня Владислава Дмитришина.

Організацією надання психологічної допомоги сім’ям з дітьми під час широкомасштабної війни займався Вінницький міський центр соціальних служб разом із його директоркою Наталією Добровольською.
Загалом вінницька громада прийняла близько 45 тисяч переселенців, із них – 12 тисяч дітей.

“Широкомасштабна війна поставила нас в нові умови. Найбільше, дійсно, страждають діти, бачити їхні сльози дуже важко. Вони – наше майбутнє, вони мають бути захищеними і не знати жахіть війни. Соціальні структури міста разом із громадськими організаціями та різними благодійними фондами активно ввімкнулися, аби надати соціальну підтримку всім тим верствам населення, які цього потребують, й у тому числі – дітям”, – розповідає директорка департаменту соціальної політики міської ради Валентина Войткова.

Всесвітній день дитини відзначається 20 листопада. У 2012 році службою у справах дітей Вінницької міської ради започатковано проведення Форуму до Дня спільних дій в інтересах дітей з відзначенням Всесвітнього дня дитини, який став традиційним.

“У нас в державі триває війна. Але ми всі знаємо, що перемога буде за нами. На жаль, під час кожної війни, чи не найбільше страждають діти. Але Вінницькою міською радою вживаються всі необхідні заходи, щоб діти територіальної громади та внутрішньо переміщені особи почували себе комфортно”, – зауважує заступник міського голови Сергій Тимощук.

Дітей-доброчинців, які у своєму віці є активними та роблять все, щоб наблизити перемогу України, нагородили грамотами. З-поміж таких – Анастасія Тихолаз. Дівчина плете з бісеру, вироби продає, а гроші перераховує на фонди допомоги армії.

“Коли ти робиш добрі справи, то те, скільки тобі років – немає жодного значення. Добро – безмежне і завжди перемагає”, – говорить семикласниця Анастасія Тихолаз.

«Вихованням патріотизму та громадянської позиції у дітей Вінницької міської територіальної громади займається, зокрема, відділ молодіжної політики міської ради», – розповіла його начальниця Юлія Мончак.

Цьогорічний Форум відбувся у змішаному форматі: дехто з учасників був присутнім онлайн. Серед промовців були також директорка департаменту освіти міської ради Оксана Яценко, яка розповіла про актуальні проблеми захисту прав дітей та створення безпечних умов навчання в умовах воєнного стану. Головна спеціалістка департаменту охорони здоров’я міської ради Людмила Саєнко повідомила, як забезпечується захист прав дітей на охорону здоров’я в умовах COVID-19 та воєнного стану.

Наприкінці Форуму всі присутні написали побажання українським захисникам, які разом з янголятами, виготовленими учнями шкіл, вінницькі волонтери відправлять на передову.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin