“Ні насильству”. Міський центр соціальних служб інформує вінничан, як протидіяти домашньому насильству

Вінничанам пропонували ознайомитися з інформацією:

  • що таке домашнє насильство;
  • якими можуть бути швидкі дії у випадку домашнього насильства;
  • що варто пам’ятати у випадку домашнього та/або гендерного зумовленого насильства;
  • як допомогти близькій людині, яка зазнає домашнього насильства;
  • що таке синдром провини вцілілого;
  • як допомогти собі у стресовій ситуації.

“Символічно, цю акцію ми вирішили провести біля “Червоної лавки” на проспекті Космонавтів. На ній десятьма мовами написано “Ні насильству”. Тут також є табличка з інформацією, куди можна звертатися, якщо ви потребуєте допомоги”, – говорить заступник директора міського центру соціальних служб Євген Козлов.

За його словами, до центру соціальних служб лише з початку цього року було здійснено 719 звернень, які стосувалися домашнього насильства. У 2021 році ця цифра була меншою – близько 500 за весь рік.

Насильство буває різним. І нинішнє законодавство розрізняє чотири його форми, пояснює старша інспекторка сектору протидії домашнього насильства, лейтенант поліції Ірина Черкашина.

“Багато людей може й не знати, що з ними вчиняють домашнє насильство. В Україні діє нове законодавство про протидію домашньому насильству. Зараз є чотири форми: психологічне, фізичне, економічне та сексуальне домашнє насильство. Все те, що стосується будь-якого приниження – це вже є психологічним насильством. І навіть якщо вас вдома ображають, це також є домашнє психологічне насильство”, – додає Ірина Черкашина.

З питань протидії домашнього насильства звертайтесь за номерами телефонів “гарячої лінії”: 093 900 15 60; 098 900 15 60.

Із 2020 року Вінниця є учасником проєкту UNFPA “Міста і громади вільні від домашнього насильства”. У його межах у громаді розбудовується система сервісів підтримки та допомоги тим, хто страждає від усіх проявів насильства.

Нагадаємо, кампанія “16 днів активізму проти гендерно зумовленого насильства” стартувала 25 листопада і триватиме до 10 грудня. Цьогорічна акція відбувається під гаслом “Чуйність переможе насильство”.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin