Як стати кращими батьками для своїх дітей та де для цього черпати ресурси: тренінг для першої групи вінницьких батьків підходить до завершення

Як стати кращими батьками для своїх дітей та де для цього черпати ресурси – такі практичні навички та компетенції надають учасникам тренінгового курсу «Батьківство в радість». Його першими слухачами у Вінниці стали 10 мам та татусів, які виховують дітей до шести років. Організація такого навчання стала можливою за сприяння Вінницького міського центру соціальних служб та впроваджується у межах Проєкту # Спільно Соціальні послуги, ініційованого Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку через Німецький банк розвитку (KfW).

Тренінговий курс «Батьківство в радість» стартував торік – наприкінці листопада. Заняття відбуваються щотижня і розраховані на 12 зустрічей. Їх проводить психологиня дитячої точки СПІЛЬНО Тетяна Григораш. Заключними у навчальному циклі стоять теми, пов’язані з дисципліною. Розбираємо їх від основ та вчимося долати проблемну поведінку, розповідає фахівчиня. Наразі це вже її 10 зустріч із учасниками тренінгу. Кожна триває по 2 години з невеличкою перервою на чай – каву. Після чого батьки отримують домашнє завдання.

«Тренінговий курс не випадково має назву «Батьківство в радість», адже його основна мета дати матусям та таткам усвідомлення того, що батьківство – це відповідально, але водночас може бути із насолодою. Ти можеш зростати сам зі своєю дитиною. Червоною ниткою через весь цикл проходить у першу чергу турбота про себе, тому що, коли ми маємо відповідний ресурс, можемо поділитися ним із іншими», – ділиться психологиня дитячої точки СПІЛЬНО Тетяна Григораш.

За її словами, проєкт, розрахований на батьків, які мають дітей до 6 років, але водночас добре підходить й для тих, хто виховує підлітків. Зокрема у групі є батьки, в яких троє дітей, є батьки, які усиновили малюка, або ж ті, у яких дитина з інвалідністю. Але всіх їх об’єднує бажання набути нових навичок та вмінь.

«Одна слухачка їздить на тренінг із Малих Крушлинець. Намагається не пропустити жодного заняття. А ще одна родина майже на кожне приходить у повному складі – тато, мама та шестимісячний малюк. До речі, наш проєкт навіть є ресурсним для побудови гармонійних стосунків у парі», – каже психологиня.

Як вибудувати гармонійні стосунки між усіма членами родини, як розпізнати та приборкати прояви гніву чи стресу у себе та допомогти впоратись із ними дітям та як подолати проблеми у спілкуванні … Це лише частина питань, які порушують під час навчальних модулів, де практичні заняття понад усе. Вони відбуваються не з позиції зверхності – на кшалт «я психолог мені видніше», а за принципом рівний рівному, де важливий досвід самих батьків.

Серед тих, хто відвідує курс – Оксана Фільчук. Каже, змогла оцінити його і як мама двох дітей, одна із яких підліткового віку, і як фахівець соціальної роботи у Вінницькому міському центрі соціальних служб.

«Цей тренінг «Батьківство в радість» дуже виявився для мене актуальним. Він про свідоме батьківство. Отримала багато пізнавальної, корисної та цікавої інформації, ¬- розповідає жінка. ¬¬– Особливо сподобалося заняття, на якому нас навчали, як дивитися на світ очима дітей в буквальному розумінні. Для цього потрібно було просто присісти та згадати, що ми теж колись були дітьми».

«Вінницький міський центр соціальних служб сприяє проведенню такого тренінгового курсу, адже попри важкі часи ми прагнемо передусім, щоб наші діти зростали щасливими, а це можливо, коли щасливими є самі батьки, – каже директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська. – Перший навчальний тренінговий курс для групи батьків завершується. Найбільшим досягненням для усіх стануть нові знання щодо конструктивної взаємодії зі своїми дітьми, членами своєї сім’ї та родини. Бачимо, наскільки вони є затребуваними, тож вірогідно, що незабаром до навчання долучиться іще одна група батьків».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin