У Вінниці підбили підсумки енергоаудиту шістьох житлових будинків

Протягом кількох місяців у Вінниці проводили енергетичний аудит та тепловізійну зйомку у шістьох житлових багатоповерхівках в районах Київської та Вишеньки. Наразі проєкт з енергоаудиту завершений: фахівці вже проаналізували отримані дані та сьогодні, 17 березня, прозвітували про результати та надали свої рекомендації щодо покращення енергоефективності.

Нагадаємо, пілотний проєкт з енергоаудиту стартував торік, наприкінці грудня. В роботі були будинки схожі за архітектурою та розмірами, але мали відмінність: три з них утеплені, інша половина – ні. За словами керівника департаменту енергоефективності компанії “Промавтоматика Вінниця” Олександра Куцевалова, крім термографічного обстеження фасадів будівель проводять обстеження ще й систем опалення та гарячого водопостачання.

“Із зібраних вихідних даних ми розрахували, скільки енергії споживають будівлі та скільки енергії вони будуть споживати після впровадження окремих енергоефективних заходів. Також виконали порівняльну характеристику споживання тепла у будинках, де реалізовані заходи з утеплення, замінені труби або встановлено індивідуальний тепловий пункт з тими будинками, де наразі такі заходи не впроваджені”, – сказав він.

Однією з основних рекомендацій є встановлення індивідуального теплового пункту (система ІТП – ред.), яка самостійно регулює потік теплоносія відповідно до погодних умов.
“Така система повністю автоматизована і самостійно розраховує, скільки теплової енергії потрібно подати до будівлі, враховуючи температуру на вулиці. Варто зауважити, що такі системи працюють ефективніше, коли будівля утеплена”, – додає Олександр Куцевалов.

Заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний сказав, що робота з термомодернізації будівель буде тривати у Вінниці й надалі. Вже наступного опалювального сезону енергоаудит у місті продовжиться і охопить вдвічі більше житлових будинків, ніж цьогоріч.

“За даними наших фахівців, у двох однакових будинках на вулиці Київській різниця в платіжках за опалення складає 400 грн. В одній з багатоповерхівок зроблене утеплення інженерних мереж, регулювання температури ззовні та утеплений фасад – і саме там платіжки значно нижчі у порівнянні з аналогічним будинком, що стоїть по сусідству. Хочу зауважити, що Вінницька міська рада переслідує мету підвищення класу енергоефективності будівель та хоче допомогти вінничанам напрацювати шляхи заощадження на спожитих комунальних послугах. Мешканці будинків незабаром отримають рекомендації від спеціалістів щодо мінімізації тепловтрат”, – сказав заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin