Показати сучасне, екологічне та туристичне місто: У Вінниці відбулися заходи до Міжнародного дня Землі

Щороку 22 квітня відзначається День Землі, покликаний привернути увагу до стану довкілля і відновлення екосистем. З цієї нагоди у Вінниці влаштували кілька тематичних подій, зокрема: веломандрівку Буго-Деснянським заказником, висадку дерев, прогулянку з орнітологом. Участь в заходах взяли понад півсотні людей. Організували атракції спільно кілька профільних департаментів та комунальних підприємств міської ради.

18 квітня екосвідома молодь разом із працівниками МКП «Вінницязеленбуд» висадили 13 молодих лип у центрі міста: на вулицях Соборній, Хлібній, Театральній та Артинова.

21-22 квітня у Вінницькому літературно-меморіальному музеї Михайла Коцюбинського творча майстерня з ресайклінг-арту «Нове життя речей». Під час майстер-класу охочих показували, як можна осучаснити старі шкатулки, вази, кухонні дощечки, склянки тощо. Основна мета – спонукати людей задуматися, як ми ставимося до речей, які нас оточують. Курував процес вінницький художник і голова ГО «Лабораторія актуальної творчості» Олександр Никитюк. Він продемонстрував учасникам більше 10 різноманітних технік стилізації, відновлення і переробки речей. Також відбувся майстер-клас для музейників, вони відреставрували кілька експонатів.
Виставку робіт учасників ресайклінг арту «Нове життя речей» можна переглянути в Музеї Коцюбинського до 26 квітня включно (з 9:00 до 17:30).

В Міжнародний день Землі відбулося також дві події з туристичним компонентом. Однією з них стала веломандрівка за маршрутом: Вінниця – Буго-Деснянський заказник – Вінниця. Загальна протяжність склала понад 35 кілометрів, а тривалість – 3,5 години. Маршрут і програму розробив доцент ВДПУ ім. М. Коцюбинського Володимир Канський. Понад 10 років чоловік використовує велосипед як основний засіб пересування містом. Під час цієї двоколісної подорожі він показав учасникам природу Буго-Деснянського заказника і розповів про історію та особливості формування ландшафтів річок Десенка і Південний Буг.
Прем’єру фотопрогулянки «З птахами Вінниці» влаштував орнітолог і викладач ВДПУ імені М. Коцюбинського Олександр Матвійчук. Це була екскурсія мальовничими місцями Вишенського парку і ботанічного саду «Поділля», де учасники змогли побачити багато видів пташок: вівчариків, мартинів, синиць, припутнів, дроздів, зеленяків, вільшанок та інших. Прогулянка розпочалася о 7:00 ранку, коли птахи найактивніші. Попри це, всі місця на подію забронювали у перший же день реєстрації.

Що таке птахоспоглядання (бердвочинг), як цим займатися, і де найкращі для цього місця у Вінниці, читайте у публікації: «Фантастичні птахи і де їх шукати у Вінниці». https://vinnytsia.city/fantastychni-ptahy-i-de-yih-shukaty-u-vinnytsi/

А ще протягом минулого тижня на туристичних сторінках Visit Vinnytsia у соцмережах тривав фотоконкурс «Природа в місті». З фотографіями учасників та фото переможців можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/41Rz0WH
«Екологічні форми туризму стають дедалі популярнішими у світі. На це особливо вплинув досвід тривалих локдаунів під час пандемії, – відзначив директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені. – Україна ж сьогодні переживає масштабні екологічні потрясіння, спричинені агресією росії, тож цінність наших природних ареалів зростає щохвилини. Екологічний та активний туризм є важливим компонентом Стратегії розвитку туризму Вінниці, адже наявність природних зон в межах містах і його околицях помітно збільшує привабливість подорожі в очах туристів. Пропонуючи цікаві форми дозвілля, ми можемо ще більше закріпити за собою образ збалансованого і комфортного міста, яке надихає і врівноважує у цей нелегкий для всіх час. Тому туристичні заходи, започатковані в рамках Міжнародного дня Землі, хочемо повторювати і розвивати й надалі».

Події до Міжнародного дня Землі у Вінниці пройшли в рамках проєкту «Інтегрований розвиток міст України II», що виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) за фінансової підтримки Урядів Німеччини і Швейцарії.

Організатори: департамент маркетингу міста та туризму у співпраці з департаментом культури, відділом екологічної політики департаменту економіки і інвестицій, кафедрою біології ВДПУ ім. М. Коцюбинського, Вінницькою дитячою художньою школою, Вінницьким літературно-меморіальним музеєм М.Коцюбинського, ГО «Лабораторія актуальної творчості» і ГО «Він-Ресурс».

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin