Великдень вдома: як освятити паски. Інструкція від ПЦУ та УГКЦ : 18:04:2020

Великдень вдома: як освятити паски. Інструкція від ПЦУ та УГКЦ
  • Православна церква України та Українська греко-католицька церква закликають вірян на Великдень долучитись до спільної молитви під час онлайн-трансляцій богослужінь та дотримуватись карантину. Паски можна освятити самостійно в домашніх умовах.

Карантин не скасовує Великдень, проте він вносить певні корективи у його відзначення. Вперше у храмах України пасхальні богослужіння відбудуться без присутності мирян. 

У ПЦУ наголошують, що, перебуваючи вдома, потрібно уважно слухати богослужіння і звершувати молитву перед іконою, дотримуючись звичайних правил участі у церковному Літургії.

Великодні страви, наголошують у ПЦУ, також не будуть спільно освячуватись у храмах та на прихрамовій території, аби не створювати масові скупчення людей.

Як освятити паски вдома: великодня інструкція від ПЦУ та УГКЦ - фото 398733

У малих населених пунктах, селах та селищах міського типу допускається освячення великодніх кошиків біля місць проживання – на вулиці поруч з будинком чи на подвір’ї, з дотриманням соціальної дистанції. Дозволяється також освячення страв у місцях їхнього виробництва та продажу.

Якщо ж хтось не встиг придбати вже освячену паску, то можна самостійно її окропити освяченою водою. Зробити це варто у день Воскресіння Христового після прочитання відповідних молитов про благословення у храмах.

Як освятити паски вдома: великодня інструкція від ПЦУ та УГКЦ - фото 398734

 

 

УГКЦ пропонує в умовах карантину після участі у повній Божественній Літургії накрити стіл білим обрусом, прикрасити квітами та зеленими вітками, які символізують нове життя. Посередині столу поставити свічку, біля неї – паску та інші страви. Коли вся сім’я збереться навколо столу, господар дому (голова сім’ї) має урочисто запалити свічку на столі та виголосити молитву для благословення столу на Великдень:

Христе, світло істинне, що освітлюєш і освячуєш кожну людину, яка приходить на світ! Нехай позначається на нас світло обличчя Твого, щоб у ньому ми побачили світло неприступне. Справ стопи наші до виконування заповідей Твоїх, молитвами Пречистої Твоєї Матері та всіх святих Твоїх. Амінь.

Як освятити паски вдома: великодня інструкція від ПЦУ та УГКЦ - фото 398735

У МВС акцентували увагу, що під час богослужінь в церкві можуть бути присутні максимум 10 людей, і це не парафіяни. 

—  Це лише ті люди, які забезпечують службу і допомагають її проводити, а також ті, хто забезпечує трансляцію онлайн. І звісно, всі вони мають бути в масках. Сама паства зможе заходити в храм після служби, якщо це малий приход — по одній людині, якщо великий – по дві людини, – пояснили правоохоронці.

 

Як освятити паску за 34 тисяч гривень? На Великдень біля храму чергуватиме поліція

 

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin