«Газети друкуються, а читач їх не отримує» Кабмін має дозволити продаж преси у кіосках : 17:04:2020

«Газети друкуються, а читач їх не отримує» Кабмін має дозволити продаж преси у кіосках
Фото: vinnitsa.info
  • Доступ громадян до інформації про карантин і подолання епідемії коронавірусу має бути безперебійний. 
  • І поки у Вінниці без проблем можна купити свіжу газету в кіоску «Преса», то в багатьох українських містах — газету можна отримати лише на «Укрпошті», що значно звужує коло читачів.
  • Скаргу до Кабміну подала Національна спілка журналістів України. Чого вимагають?

У четвер, 16 квітня, Національна спілка журналістів України звернулася з офіційним листом до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням посприяти забезпеченню безперебійного функціонування друкованих ЗМІ в Україні, зокрема, роботі точок роздрібного продажу преси. Про це передають на сайті НСЖУ.

Потребу в цьому вбачають видавці, які випускають газети з регіональними новинами, які зрідка цікавлять всеукраїнське телебачення і онлайн-ЗМІ. До того ж, як пише Спілка журналістів, центральні ЗМІ не охоплюють повністю аудиторію, яка проживає в регіонах.

— Колективи видань працюють, газети друкуються, а потрапити до читача їм досить складно. Навіть потужні мережі дистрибуції в Запоріжжі, Мелітополі, Бердянську згорнули свою діяльність, — зазначає головний редактор газети «МИГ» Геннадій Дерибас із Запоріжжя.

Продаж газет на «Укрпошті» — не вихід. За даними НСЖУ, охоплення цих джерел дистрибуції складає близько 20% від загальної аудиторії. Люди елементарно не знають, що в них відбувається у місті. І замість перевіреної інформації — поширюють чутки, які нерідко призводять до збільшення панічних настроїв.

Виходом із ситуації що склалася, може стати поновлення роботи приватних продавців друкованих ЗМІ.

— У Херсоні підприємство «Союздрук» готове відкрити кіоски з пресою та виконувати соціальну місію в забезпеченні мешканців газетами з достовірними новинами, тим самим підтримувати інформаційну безпеку в прикордонній області. Представники місцевої влади не проти відкриття мережі кіосків «Преса». Але вся галузь, яка пов’язана з видавництвом, чекає від Кабміну чіткого розпорядження щодо безперешкодної роботи під час карантину всього виробничого ланцюга, — каже видавець газети «Гривна» Михайло Новицький з Херсону.

З метою забезпечення доступу населення України до інформації, Національна спілка журналістів України закликає внести зміни до постанови Кабміну №211, а саме додати «підприємства, які працюють у галузі засобів масової інформації, зокрема точки продажу преси, друкарні, редакції, логістичні підприємства у сфері доставки паперу та друкованих видань» у перелік виключень.

Нагадаємо, що ще 27 березня Кабінет міністрів отримав звернення Української Асоціації Медіа Бізнесу, Національної Спілки Журналістів України, та Асоціації Незалежних Регіональних Видавців України щодо невідкладних заходів для підтримки інформаційної безпеки населення України в умовах карантину, у якому теж йшлося про необхідність дозволу на роботу кіосків преси.

У Вінницькій області , нагадаємо, запроваджують нові карантинні обмеження

 

Як освятити паску за 34 тисячі гривень? На Великдень біля храму чергуватиме поліція

«На покійнику були синці» Рідні загиблого строковика не вірять у нещасний випадок

Як правильно доглядати за хворим на коронавірус вдома. Розповідає лікар

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin