Бо з 1 травня громадський транспорт Вінниці переходить на безготівкову оплату проїзду.

Про це повідомляють на офіційній сторінці комунального підприємства «Вінницякартсервіс» у «Фейсбук».

Сплата за проїзд здійснюватиметься за допомогою муніципальної картки вінничанина, безконтактної банківської картки та смартфоном із технологією NFC – через валідатори.

У «Вінницякартсервіс»  розповіли, що через два тижні пасажири взагалі не зможуть розрахуватися готівкою з водієм чи кондуктором. Оплату проїзду прийматимуть через QR-код, SMS-повідомлення та через валідатори.

У зв’язку із запровадженням карантину, не всі вінничани встигли забрати свої муніципальна картки. Таким громадянам їх доставлять додому, попередньо уточнивши адресу проживання.

– З огляду на карантинні заходи, пов’язані з розповсюдженням коронавірусної інфекції COVID-19, комунальним підприємством «Вінницякартсервіс», 21.04 об 11:00 на сторінці Facebook буде проведено онлайн брифінг», – зазначають на сторінці підприємства.

А тим часом у Вінниці зареєстрували петицію, в якій просять залишити розрахунок за допомогою готівки. Іван Супряга запевняє, що такі нововведення підходять не для всіх пасажирів:

– Просимо зберегти готівкову форму оплати проїзду в міському транспорті після карантину. Далеко не всіх вінничан влаштовує безготівкова форма оплати проїзду, яка змушує витрачати час на оформлення картки. Крім того, стаття 24 Конституції України гарантує рівноправність громадян.

Якщо буде прийнято рішення про скасування готівкової форми оплати проїзду в міському транспорті, то таким чином будуть порушені конституційні права громадян, які принципово не бажають користуватися безготівковими носіями, байдуже банківськими чи у вигляді муніципальної картки. Ніяка епідеміологічна ситуація з коронавірусом чи іншими захворюваннями не повинна слугувати виправданням, аби порушувати гарантовану Конституцією рівноправність громадян позбавивши їх права розраховуватися за проїзд у міському транспорті готівкою.

Тому ми наполегливо просимо зберегти після карантину можливість оплачувати проїзд у міському транспорті після завершення карантинного режиму спеціальних перевезень, який діє на даний час», – зазначено у петиції. Щоб звернення розглянули у міській раді і надали офіційну відповідь, потрібно 350 підписів. Посилання на петицію – https://bit.ly/2XGHMJh