Чому цю позитивну сенсацію приховують чиновники? Може, тому, що тепер всьому обласному штабу та губернатору треба пройти тести?

У світі рекордом серед пацієнтів, що подолали смертельний вірус, є 107-річна бабуся із Нідерландів — Корнелія! А у Вінниці своя сенсація та свій рекорд — одужання 73-річної жінки, працівниці Він­ницької ОДА.

– Одужала найстарша пацієнтка 73-х років. У неї до всього була досить важка патологія — це гострий інфаркт і двостороння пневмонія, плюс ще й коронавірус. Але вона уже вилікувалась і вчорашній день вже провела вдома. Бажаємо їй здоров’я, — зазначив ще 10 квітня на своєму брифінгу Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

І за кілька годин нашим кореспондентам стало відомо, що ця пацієнтка працює секретарем у департаменті інформа­ційної діяльності та комунікацій із громадськістю Вінницької ОДА. Спілкуватись із журналістами вона відмовилась… Натомість ось що нам розповіли її колеги.

– Для колег інформація про жінку стала справжнім шоком, бо до цього ніхто нічого не знав, нікого не перевіряли, кажуть, що департамент працював вже дистанційно. Але як і хто це перевіряв? Коли зателефонували до пацієнтки, вона заявила, що почувається добре, але давати якісь коментарі не хоче. Заявляє, що жодних підозрілих симптомів не мала. Більш того, інформацію про COVID-19 вона взагалі відкидає, — розповіли знайомі. — Мовляв, потрапила до лі­карні із інфарктом та пневмонією.

Тому за коментарем ми звернулись до безпосереднього керівника цієї пацієнтки. Тим більше, що Світлана Василюк входить до Вінницького обласного штабу із подолання нас­лідків захворювань на коронавірус у нашому регіоні. Ось як прокоментувала резонансну новину про захворювання і зцілення працівниці ОДА директор департаменту інформаційної діяльності та комунікацій із громадськістю:

– У нас всі здорові! Нікого захворілого на коронавірус серед моїх підлеглих не було і немає… Я не знаю, хто це хворів та одужав! Це точно людина не із наших, — заявила керівник департаменту Світ­лана Василюк.

Аби перевірити інформацію про одужання працівниці ВінОДА, ми звернулись до медиків, які без порушення лі­карської таємниці повідомили:

– Одужала справді жінка, що працює чи працювала у ВінОДА. У департаменті Василюк! Це приємна новина… Але, як прийнято в таких випадках, встановлюються всі контактери пацієнтки — від рідних і до колег по роботі! — зазначило джерело інформації, яке просить його не називати. — Бо навіть якщо в департаменті карантин і дистанційна робота — це ще не 100%, що ніхто не заходив на робоче місце, не зустрічався із колегами на вулиці чи в побуті. Тому було б правильно, аби всі особи із групи можливих контактів здали тести для повної впевненості про від­сутність захворювання. Адже це люди, які по роду своєї роботи є публічними, відомими і мають інформувати область про хід боротьби із коронавірусом…

Паралельно стало відомо, що після цього випадку тести буцімто мають пройти всі ке­рівники департаментів ОДА, члени «штабу» і навіть «губернатор»..? Бо при всіх цих відеоконфереціях особисті контакти ніхто досі не відміняв і береженого Бог береже…

До речі, про захворювання на коронавірус серед працівників ОДА і РДА наш кореспондент напряму запитав у голови Вінницької облдержадміністрації Владислава Скальського 13 квітня під час традиційного брифінгу голови в режимі онлайн. Ми сподівались, що сучасний і прогресивний керівник області дасть 100-відсоткову інформацію по цьому випадку та вбереже державну установу від чуток та фейків, які нині нічого доброго в області та Україні не несуть. Адже за час карантину вже сто разів можна було переконатись, що брехня і замовчування лише розмножують смертельний вірус та недовіру до влади. А правда традиційно лікує від паніки, зневіри та непрофесійних дій… Але він чомусь нервово уник запитання.

– Днями мер озвучив інформацію, що у Вінниці від коронавірусу одужала 73-річна па­цієнтка, яку називають найстаршою в області. Вона працює в ОДА у департаменті, хоча сама стверджує, що не була хворою. Як це пояснити? – запитали ми завідувача відділу епідеміоло­гічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Вінницького обласного лабораторного центру МОЗ України Степана Томина.

– Тільки провівши метод по­лімерної ланцюгової реакції, можна стверджувати, чи був цей вірус, чи ні. Одужання фіксується результатами лабораторних досліджень. У даної особи не менше одного ПЛР-дослідження показало негативний результат, бо без цього із стаціонару не виписують. Вона справді одужала, але на початку тест все ж був позитивний. Коло контактних осіб перевірялось, у тому числі працівники департаменту. В останніх інфекція не підтвердилась. То хто обманює?

Тому сподіваємось, що без нервів та звинувачень у пошуках сенсацій голова ВінОДА найближчим часом таки прокоментує хворобу 73-річної жінки та обставини її одужання завдяки умілим діям лікарів та медичних адміністраторів. Бажаємо всім здоров’я та інформа­ційної гігієни.