Ну, просто спочатку іде брехня, а слідом вже держслужбовець. Може бути навпаки, але на суть справи це не впливає. Брехня вищих посадовців, ніби у нас суперова реформована медицина, обернулася безпорадністю перед епідемією. Суспільство побачило в якому стані районні та міські лікарні, повну відсутність засобів захисту. А перед тим, брехливі чиновники продали ці засоби за смішні гроші за кордон. Згодом громада стала заложницею ще однієї великої брехні. Заробітчан запускали десятками тисяч без всякої обсервації. Хоча влада розуміла, що може бути проблема. Нарешті почали брехати (і досі брешуть) керівники лікувальних установ, місцеві чиновники та силовики. Така кількість вражених лікарів – наслідок приховування керівництвом реальної картини із зараженими. Так, зокрема було у Вінницькому онкологічному центрі. Коли вже стало очевидним, що установа вражена вірусом, робилося все можливе, щоб втаємничити інформацію, швиденько повиписувати багатьох хворих, без всякого тестування відправити в карантин працівників. В результаті працівниця обласного онкоцентру, дружина літинського воєнкома привезла коронавірусне захворювання до Літина. Зараз райвійськкомат на самоізоляції, а у містечку справжня паніка.

Приховують дані про хворих та їхні зв‘язки і в інших районах. В Ямполі медчиновники відмовляються відкривати громаді інформацію про враженого вірусом одного з керівників великого заводу. А він крім працівників підприємства контактував ще й з іншими людьми. І їм би не завадило протестуватися. Але вони, нічого не підозрюючи, ходять містом і контактують з іншими людьми.

Ось так брехня послаблює увагу. А слідом за нею приходить безпечність. І стають лікарі та медсестри через непоінформованість жертвами вірусу. Як, наприклад, в Козятині та Калинівці.

На жаль, політика подвійних стандартів так уже вкорінилася на всіх рівнях нашого життя, що це починає загрожувати безпеці країни. Рано чи пізно брехня вилізе наверх, так як це трапилось із коронавірусом. І знову всі побачили, що король голий. Бог із ним, нехай ходить посміховиськом, але ж його брехня та безпечність може коштувати тисяч людських життів. Влада придумала штрафувати на 17000 громадян без маски, а чому досі не встановлено на рівні держави адекватну відповідальність за чиновницьку брехню? Суспільний запит на чесну владу українці показали на попередніх президентських та парламентських виборах. Невже їх знову розвели, як кошенят?

Олег Зайчук