Відтепер вінничани зможуть онлайн моніторити якість повітря у місті

Вінничани можуть дистанційно слідкувати за якістю повітря завдяки новій мережі громадського моніторингу від ЛУН Місто AIR. Компанія встановила вже сім відповідних приладів у різних районах міста на безоплатній основі. Про це говорили сьогодні, 19 червня, на пресконференції у Вінницькій міській раді. За результатами роботи станції, яка вже працює 30 днів поспіль, повітря у місті — чисте.

Заступник Вінницького міського голови Андрій Очеретний зауважив, що міська влада дбає про те, щоб вінничани жили в екологічно чистому середовищі та запроваджує для цього нові практики.

“Встановлення таких станцій завдяки ЛУН Місто AIR накладається на нашу Стратегію 3.0, де одним з пріоритетів є безпечне та екологічне місто. Наразі у Вінниці розгорнуті дві референтні станції на вулицях Київській та Немирівському шосе і ми маємо запит від вінничан на розширення такої мережі, — розповідає Андрій Очеретний. — Торік ми стали першою громадою, яка задекларувала європейський Зелений курс і тримаємо курс на декарбонізацію та кліматичний нейтралітет. Вже наразі маємо гарні результати, наприклад, в частині розвитку громадського транспорту. Треба зауважити, що перевагу надаємо пішоходам та велосипедистам, а також муніципальному транспорту, який користується популярністю. Зокрема, за останні роки Вінниця не придбала жодного автобуса на дизелі чи на бензині, а також ми активно залучаємо закордонних партнерів до розвитку нашої транспортної мережі”.

Власне, станції вимірюють концентрацію наддрібних часток у повітрі, які не видно неозброєним оком, фіксуючи рівень забрудненості повітря через автомобільні викиди, промисловість, пожежі тощо. Станції встановлені на Вишеньці, Поділлі, П’ятничанах, Вінницьких Хуторах, Замості, Слов’янці.

“Ми розвиваємо нашу мережу понад 4 роки в різних містах і радіємо, що тепер реалізуємо цей проєкт і у Вінниці. Дуже вдячні за підтримку Вінницької міської ради, яка підтримала цю ініціативу. Власне, наша мета – дослідити якість життя в містах і саме повітря є однією з найважливіших складових, адже всі люди залежать від повітря. За допомогою станцій вимірюємо концентрацію наддрібних часток — PM 1, PM 2.5, PM 10, а також температуру, вологість та тиск. Завдяки цьому можна збирати інформацію про забрудненість повітря через автомобільні викиди, пожежі тощо”, — розповіла кураторка ЛУН Місто Air, представниця ГО “ЛУН Місто” Анна Денисенко.

Заступник Вінницького міського голови Сергій Матусяк додав, що наразі саме автомобільні вихлопи мають великий вплив на стан повітря. Тож, в подальшому, такі станції буде доречно встановити на магістральних дорогах, щоб фахівці з мобільності напрацювали шляхи для покращення ситуації.

“Окрім перехресть ми не маємо явних джерел забруднення. Але також важливо буде моніторити котельні міста та промислові території, які розвиваються у Вінниці. Оскільки для нас дуже важливо, щоб виробництва не впливали на загальний екологічний стан в місті”, — сказав Сергій Матусяк.

…Унікальність цього проєкту полягає в тому, що на спеціальній онлайн-мапі всі охочі можуть побачити стан повітря в реальному часі за допомогою станцій моніторингу. Самі станції розроблені завдяки співпраці з науковцями Київського національного університету імені Шевченка, факультету радіофізики, електроніки та компʼютерних систем.

Як зазначив Андрій Антоненко, співрозробник ЛУН Місто AIR та аспірант Київського національного університету імені Тараса Шевченка, прилад умовно розділяється на дві частини.

“Ми маємо “носик” з датчиками, який реагує на дрібнодисперсний пил, вологість та температуру, ці дані допомагають більш точно вимірювати концентрацію пилу в повітрі. Друга частинка – це мікроконтролер – наші “мізки”, які у користувача під’єднуються до вайфаю і ці дані ми передаємо саме на сервер, де транслюємо дані в онлайні на карту та на інші доступні ресурси. На карті висвітлюється спеціальний показник, який каже за чистоту повітря – чим нижчий цей показ, тим чистіше повітря. Від 0 до 50 повітря вважається чистим, від 50 до 100 – умовно чистим. У реаліях міста цей показник буває достатньо часто і не несе критичного впливу на здоров’я людини. За даними моніторингу якості повітря протягом останніх 30 днів однієї зі станцій у Вінниці, ми маємо показник “чисте повітря”. Тобто, таке, при якому корисно провітрювати приміщення або проводити активно час просто неба”, – сказав Андрій Антоненко.

Сервіси ЛУН Місто AIR доступні з телефону та комп’ютера, тож показники у реальному часі можна знайти на мапі, у Telegram та Viber-ботах, у віджет для iOS.

Нагадаємо, вінничани високо оцінюють екологічний стан в місті. Протягом семи років наша громада посідала першість серед інших міст України за рейтингом Всеукраїнського муніципального опитування Міжнародного республіканського інституту — IRI Ukraine.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin