А у нашому Подністровському краї славетної Вінниччини, так рясно оспіваної вздовж і поперек Вадимом Вітковським, Михайлом Каменюком, Миколою Рябим, Миколою Мельником та іншими живими класиками обласної літератури, з цим клятим всім світом китайським вірусом таке твориться, що навіть найбільший столичний чорт голову зламає. Може саме тому він і не потикається зараз сюди, в цю глухомань.

Тут, як сказав би заклятий алкоголік, без півлітри аж ніяк не розберешся. А оскільки я вже майже сорок років в рот не беру алкогольної отрути то мені, зовсім немає шансів пізнати цю корона вірусну тутешню дійсніть. Просто розкажу вам про ці дива, без висновків і суду, а ви вже як знаєте.

Перше чудо. В сусідньому, за пару сотень метрів від нас, Сороцькому районі Республіки Молдова справжній корона вірусний мор. Вже офіційно підтверджено майже 200 випадків КОВІД-19 . Тисяча людей з підозрою на корона вірус лікуються дома. Майже п’ятдесят медиків заразилися! Є серед них і невинні жертви цієї скаженої китайської зарази.

А у нас, в Ямпільському районі тривалий час була тиша і благодать! Люди масово ходили до російських церков, обціловували ікони, в тому числі і лик царя Російської імперії Ніколая, причащалися з однієї ложечки. І хоч би що їм! Що казати – в святих Лаврах і в Почаєві, і в Києві корона вірус качає покотом святих московськопатріархатних отців, та ще як – сотнями!- а тут хоч би хни. Поліція, за ради приколу, на священика, правда, склала протокол за організацію масових зібрань біля храму в час корона вірусу, але так до суду його і не передала, пожаліла. Через те я собі можу лиш уявити, що тут буде через кілька днів на Паску!..

Між тим, ще донедавна були відкритими пункти пропуску на кордоні і православні молдавани, українці вільно і багатонатовпно мігрували з правого на лівий берег Дністра, розносячи цю заразу рівномірно в різні сторони. Але чомусь на правому березі – мор, а на лівому – хвала і слава владі, медикам, святим меценатам і їх грошам!..

Правда, якось, коли такий шалений неймовірний контраст вже дуже став кидатися у вічі, як Миколаївська область в Україні, тут раптом, ні сіло ні впало появилося одразу аж чотири захворілих на цей вірус. Боже! Що почалося! Місцеві ЗМІ невпинно стали показувати героїчних медиків, під керівництвом мудрої влади і… твердити, що всі чотири почувають себе дуже добре, а медики раділи з того, що на них практично навчилися алгоритму симптоматичного лікування зарази. Як і слід було чекати – через кілька днів прозвітували, що один із хворих вже успішно вилікуваний. А інші – не за горами. Після того – знову спокій. Знову хвала і осанна і медикам, і владі. Аж дотепер.

Щоправда, я хотів потривожити цю благодать інтерв’ю з головним лікарем первинки пані Плахотною і нарешті вивідати секрет нашої районної коронавитривалості, але вона як лиш почула запитання про свою зарплату – одразу кинула трубку. Тепер і не знаю, як, при цьому настрої, буде лікувати мене… по телефону, якщо заражуся – вона ж мій домашній лікар…

Нарешті подзвонив до мера Ямполя. Він у нас не медик, на щастя, а бухгалтер. І тому висловив робочу поетичну гіпотезу. Про те, що вірус наш особливий. Не такий скажений, як в Італії чи Іспанії, або, не дай Боже, в США. У нас він – як щось середнє між Москвою, Мінськом і Бершаддю. М’який, добрий. Хоче сам жити і людям дає. І вижити, і заробити…

Могилів-Подільський. Там через Дністер аж два автомобільно-пішохідні і один залізничний міст. Ви уявляєте скільки тонн того корона вірусу пройшло і проїхало ними в це місто з рідних країн і що?..

Вчора, дивлюся на Ютубі виступ голови Могилів-Подільської районної ради пана Володимира Сіранта. Він заявляє, що, мовляв, яка «різниця» – Батьківщина чи Родіна!.. (Звісно, що так, лиш би Юля з розпущеною косою дівочою залишалася…-В.К.). Ще він розповідає всякі подробиці свого сільського праведного життя, ілюструє на своєму прикладі, як його не любить обласне начальство, показує аж два суперових легкових авто схованих в якихось гаражах обласною виконавчою владою. Вимагає, щоб ці суперові іграшки на колесах для дорослих дядь і тьоть були негайно віддані могилів-подільським медикам і щоб губернатор Владислав Скальський вибачився перед людьми в білих халатах області за те, що зауважив, що заражаються вони вірусом, нерідко, через свою недисциплінованість. (На мій погляд дуже м’яко зауважив. Я б додав – через непрофесіоналізм, нехлюйство і спадкове «авось пронесе»).

Однак, найцінніше, що сказав В.В.Сірант на фоні схованих новеньких машин була його заява про те, що отой дворічний хлопчик, який родом з Чернівецького району, котрий аж чотирнадцять днів був під апаратом штучного дихання в Могілів-Подільській райлікарні, на якому так щедро попіарилися і мер міста Петро Бровко, і нардеп Геннадій Вацак та й сам губернатор Владислав Скальський – насправді не був хворий на корона вірус!.. Це прозвучало, як кулеметна черга по правоохоронному, медичному, високому обласному, міському і народно-депутатському бомонду. Але у відповідь… – мертві з косами стоять… і тиша. До сьогодні. Ніхто з них не відстрілюється.

В пошуках розгадки основ боротьби з корона вірусом в нашому краї спробував, було, подзвонити до начальника Ямпільської поліції Я.Марченка – трубку не бере, тримає дистанцію…

Вже, було, зовсім зневірився в пошуках коронавірусної істини. І якось випадково забрів на величезну територію, в центрі міста, колишньої Ямпільської державної санепідстанції. Зовні там зараз майже все так, як і було – нове основне приміщення, великі адміністративні, господарські, допоміжні будівлі. На дверях ті ж самі таблички що й були до закриття цієї установи. А тиша яка! А цвіт!.. А запах!.. Неналюбуєшся!..

На щастя виявив там живу людину – О.А.Антосієва – завідуючого відділом організації санітарно гігієнічних та епідемічних досліджень Крижопільського міжрайонного центру.

Він швиденько одягає на обличчя маску і мужньо, як герой Майдану, стає перед моєю відеокамерою, рятуючи обличчя всього того начальства, яке уникало журналіста. Всю розмову з ним – дивіться на моїй сторінці в інтернеті. А тут викладу лиш деякі фрагменти. Це буде просто, бо Олег Анатолієвич на більшість питань відповідав словами не знаю або це не в нашій компетенції.

Ото ж почнемо:

– Олег Анатолієвич, чим займається зараз лабораторія і чого тут, в Ямполі, немає ніде ознак, що це Крижопільська організація – із сорому за минуле, що так вийшло.., чи просто ви не

– маєте грошей, щоб учепити нову табличку на дверях тут?

– Справа в тому, що ми працюємо всі в Крижополі тут – одна-єдина баклаболаторія і все. Головне моє місце роботи в Крижополі…

– Яка участь вашої нової організації в боротьбі з корона вірусом?..

– Лікарі передають екстрені повідомлення в Крижопіль і ми далі працюємо з контактними хворими, проводимо дезінфекційні заходи, як, наприклад, на приладобудівному заводі де був хворий. Контролюємо людей, які на самоізоляції…

– А скільки на приладобудівному заводі зараз за підозрою на коронавірус?..

– Зараз немає. Всі хто був контактний – провели тест… Є троє на самоізоляції. Одного вже виписали, він вилікувався.

– Підприємство закрите?

– Було на карантині. РДА буде вирішувати коли його запускати.

– В Ямполі є легендарна, в радянському минулому, лікар-епідеміолог, випускниця Київського держуніверситету Людмила Степанівна Помаранська. Ви її залучаєте до роботи зараз?

– Так, це дуже добрий епідеміолог в минулому, вона – професіонал.

– То чому таких людей зараз не залучає до роботи Крижопільська лабораторія?

– Для консультацій то-о… Можна консультуватися, але це не я вирішую.

– В Сороцькому районі 200 чоловік інфікованих, у нас – чотири. Між нами – кілька сотень метрів. Як це можна пояснити, у нас що настільки краща медицина, як там?..

– Я вважаю, що нашою медициною все робиться, щоб не допустити поширення віруса і виявити всіх хворих. Проводяться тести тут і в лікарні. Передається біоматеріал у Вінницю… Якщо така ситуація у нас в порівнянні з Молдовою – значить ми працюємо!..

– В Сороках масово проводять тестування, а у нас протестували всього трохи більше 50 чоловік на більш, як 40 тисячний район, це як розуміти?

– Протестовані контактні і ті у кого є підозра… Це питання не до мене… Всіх контактних виявлено і протестовано.

– Із тих виявлених, протестованих майже сто відсотків відправлені на домашнє лікування. Де гарантія того, що ці люди, особливо молоді, які легко переносять хворобу, не ходять, не поширюють вірус?

– Якщо хтось виходить в місто – поліція притягає до адмінвідповідальності.

– Скільки поліція таких оштрафувала?

– Мені невідомо.

– Якого священика, якої церкви оштрафовано за порушення карантину і чи справу доведено до суду?..

– Я не знаю, але чув про такий випадок.

– Як лабораторія готується до Пасхи?

– Це контролює поліція, держпродслужба щоб не було скупчень.

– Чи не варто оці всі порожні багаточисленні приміщення, територію колишньої Ямпільської санепідстанції віддати зараз під якийсь шпиталь карантинний?

– Це питання не до мене.

– В районі є такий собі колишній піонерський табір в Петрашівському лісі чи не варто його було вже давно готувати, як базу для обсервації?

– Це не я вирішую…

– Ямпільський морг зовсім не пристосований до роботи в цих умовах, як там?..

– Я не знаю. У нас контролюючі функції познімали.

– А, було, пані Помаранська заглядала і в морг і робила такі приписи, що медики не знали куди подітися…

– То колись було. Всі контрольні функції передані держпродслужбі.

– Держпродслужбі… Це що у нас якісь ветеринари, ветеринарна лікарня займається корона вірусом?

– На її базі – так…

– Тобто – тварин прирівняли до людей бо ж люди – теж тварини, тільки високоорганізовані, казав Ленін…

– …

– Як ця новітня ветеринарія зараз, в умовах карантину, показує себе?

– Це краще ви їх запитайте.

– Скажіть, зараз можуть бути приписки, фабули, підтасовки, щоб виглядав краще район? Люди ж дома – спробуй перевір їх там…

– У нас чотири випадки – це не найменше по області…

– Але поряд, за кілька сотень метрів територія де двісті інфікованих, десятки померлих… Там є померлі і серед лікарів. А у нас скільки лікарів захворіло і померло?

– Слава Богу, що не захворіли і не померли.

– А якщо завтра привезуть сюди, як в Сороках привозять – 50 чоловік чи так, як в Москві стануть у величезні черги швидкі і не тільки з нашого району бо ж ми базова лікарня – з інших районів – тут є де їх розмістити?

– Ну-у… це питання також не до мене.

– Я ось бачу ваш зовнішній вигляд і сумно стає… Вам що на роботі не видають рукавичок?

– Видають. Але я заїхав сюди на хвилинку і зараз їду.

– Гаразд, проїхали цю слизьку тему. Які ваші прогнози і скільки хворих зараз в Крижополі?

– В Крижополі двоє хворих.

– Виходить – в Крижополі – два, в Бершаді – жодного, значить Ямпіль десь по середині, у нас же всього чотири, а не сорок чотири? Це чия конкретно заслуга – райради, пана Шеремета, пані Плахотної, голови РДА, начальника поліції, Ямпільського телебачення, кого?

– Це заслуга всіх.

– Як заслуга – то всіх, а як буде поголовний мор – то буде вина тих, хто вмиратиме?.. Як буде діяти процес захоронення хворих на корона вірус в Ямполі де землі на цвинтарі катастрофічно не вистачає?

– Все робиться для того, щоб люди вилікувалися. Вчасно виявили контактних, вчасно обробили більше хворих у нас немає.

– По першому інфікованому. Його лиш на дев’ятий день протестували. А до того він ходив, спілкувався невже лиш з чотирнадцятьма за цей час? Він же був начальником на підприємстві. Хто його заразив? Кого він зараз заражає, де?

– Я не можу сказати.

– На завершення – ваші побажання.

– Найважливіше зараз – суворо дотримуватися карантину.

ПОСКРИПТУМ:

Коли я відсилав цей матеріал до редакції – Ямпільська РДА повідомила про п’ятого захворілого на корона вірус в районі. А що буде після Пасхи?..