Встановили нові тарифи на воду. Скільки будуть платити вінничани?

В Україні з 1 липня 2023 року зросли тарифи на воду, відповідне рішення ухвалила НКРЕКП. В деяких регіонах ціни зросли одномоментно, у Вінниці їх підніматимуть в два етапи: з 1 липня та 1 вересня. 

Рішення НКРЕКП

Питання щодо подорожчання води вже розглядали в грудні 2022 року та в травні 2023 року. Після цього Нацкомісія кілька разів доопрацьовувала матеріали та, врешті, встановила нові тарифи.

У роз’ясненні НКРЕКП вказано, що зростання ціни на воду необхідне через збільшення витрат на електричну енергію, підвищення оплати праці робітникам водоканалів, зростання обсягів закупівлі реагентів на 88% тощо.
Інформація про підняття тарифів для 34 водоканалів з’явилася на сайті НКРЕКП 30 червня.

Тариф на воду у Вінниці з 1 липня 

Відповідно до постанови Нацкомісії, з початку липня загальний тариф на воду для вінничан складе 35,82 грн за 1 кубометр (тут і далі ціни вказані з ПДВ), у тому числі:

  • централізоване водопостачання – 24,06 грн;
  • централізоване водовідведення – 11,76 грн.

Раніше вартість водопостачання та водовідведення для споживачів у Вінниці складала 25,62 грн.Таким чином, під час першого етапу подорожчання, вартість одного кубометра води води збільшиться на 10,2 грн.

Тариф на воду у Вінниці з 1 вересня

Восени тариф на водопостачання та водовідведення для споживачів становитиме 42,90 грн, у тому числі:

  • централізоване водопостачання – 28,74 грн;
  • централізоване водовідведення – 14,16 грн.

Порівняно із 2022 роком, вартість послуги зросте більше, ніж на 66%. Витрати родини з трьох осіб, із середнім споживанням 6,5 м³ води на місяць, збільшаться на 112 гривень.

При цьому суми в платіжках не зміняться для отримувачів субсидій, оскільки субсидії перерахують.

Чому у Вінниці підвищився тариф на воду

Як пояснили у КП «Вінницяоблводоканал», вартість водопостачання суттєво зросла у зв’язку з війною. Левова частка в структурі тарифу на воду – це витрати на електроенергію.

Другим важливим чинником є ціна на реагенти для очищення води. Раніше підприємство закуповувало їх в Білорусі, після початку повномасштабної війни, відбулася переорієнтація на європейський ринок.

«З 24 лютого 22 року ціна на реагенти збільшилася в 3-4 рази. Ми використовуємо три типи реагентів для того, щоб очистити воду з річки Південний Буг. На сьогодні річка має 4-й клас забруднення – це найвищий рівень за державною класифікацією», — розповіла речниця КП «Вінницяоблводоканал» Оксана Поліщук у коментарі виданню Моя Вінниця.

Ще одним чинником, який впливає на тариф на воду в нашому місті, є зменшення обсягів реалізації. Як пояснюють у пресслужбі водоканалу, існує закономірність: чим вищі обсяги реалізації води в населеному пункті, тим менший тариф. У Вінниці ж обсяги реалізації почали падати ще у 2019 році.

Підвищення тарифів: реакція уряду

На рішення Нацкомісії відреагував прем’єр міністр Денис Шмигаль. Він написав, що вони не прийнятні та не погоджені з урядом. 

«Ми робимо все можливе, аби забезпечити соціальну справедливість. Збільшуємо пенсії. Виплачуємо субсидії всім, хто їх потребує. Допомагаємо регіонам для сталості тарифів на тепло і гарячу воду. Тоді як непогоджені рішення комісії йдуть у розріз із політикою Уряду», — наголосив Шмигаль.

Прем’єр міністр дав доручення міністру енергетики і міністерству інфраструктури провести додаткові консультації з НКРЕКП щодо можливості перегляду таких рішень.
 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin