Щорічно 18 квітня світ відзначає Міжнародний день пам’яток та історичних місць. Він встановлений у 1983 році ЮНЕСКО. Людству треба зберегти для наступних поколінь видатні надбання світової культури. У 1999 році було ухвалено встановити в Україні День пам’яток історії і культури і відзначати його щорічно 18 квітня.

На території Вінницької області зосереджені пам’ятки, які є об’єктами національної та регіональної політики. На початок 2020-го року на державному обліку перебувало 4330 пам’яток: 1739 – археології, 1897 – історії, 596 – містобудування та архітектури, 98 – монументального мистецтва, – повідомляє обласне управління статистики.

До Державного реєстру об’єктів культурної спадщини національного значення відносяться такі відомі пам’ятки як Немирівське скіфське городище, Палац Потоцьких у місті Тульчині, склеп-усипальниця М.І. Пирогова в .Вінниці та інші. З 2000 року працює Державний історико-культурний заповідник «Буша», до складу якого увійшли пам’ятки археології, скельний храм, залишки фортеці і підземних ходів XVI ст. – дві останні мають статус національних.

Серед пам’яток історії національне значення мають музей-садиба М. Коцюбинського, М. Пирогова, могили видатних композиторів М. Леонтовича, П. Ніщинського та могила Данила Нечая.

Найбільш поширеними пам’ятками археології в нашому краї є кургани, поселення черняхівської, трипільської культур. Щорічно на Вінниччині відбувається ряд археологічних експедицій, адже область є малодослідженою щодо археологічної спадщини. Приділяється увага увіковічненню пам’яті діячів науки, культури, мистецтва тощо. У 2019р. об’єм фінансування ремонтно-реставраційних робіт на об’єктах охорони культурної спадщини за рахунок усіх джерел фінансування становив 48,5 млн.грн, що на 30% менше, ніж у 2018р. Зокрема, фінансування з місцевого бюджету склало 45%, з державного – 39%, спонсорська допомога та інші джерела фінансування – 16%.