Давню мрію людства — керувати часом — хоча б частково здійснив житель Козятина Юрій Гордійчук.

Час він збирає — колекціонує годинники. У своєму добірку має унікальні екземпляри. Нещодавно у місцевому Музеї історії він презентував свою виставку. 27 різ­но­манітних, за віком та розміром годинників представлено в одному із залів.

– 55-річний Юрій Гордійчук — уродженець села Пиковець Козятинського району, в минулому військовий, а в даний час колекціонер за покликом душі. Перший годинник в його домашній колекції з’явився у 1997-1998 роках. Це був годинник батьків – «Янтарь», великий, настільний, з боєм, — розповідає директор Музею історії міста Козятин Лілія Макаревич. — З понад 50 годинників у колекції в робочому стані – настінних 22, а настільних — 14. Кишенькових та наручних близько 10. Практично всі вони відремонтовані, відреставровані руками Юрія. Найстаріший годинник в колекції – Ле Рой де Парі, настінний, Австрія, 1870 рік. В ньому два спеціальних годинники для обхідників на залізниці та для інших службовців залізничного транспорту.

Відкриття виставки

Захоплення чоловіка розділяє повністю, заохочує і підтримує в усьому його дружина – Алла. Вона теж захоплюється історією і колекціонуванням старожитностей і є однією із перших, хто поділився світлинами, іншими речами з Музеєм історії міста. Мрія подружжя Гордійчуків – збільшення колекції, що і сталося під час відкриття виставки.

Один із їхніх родичів Анатолій Дроздович подарував їм ще один настінний годинник, що належав начальнику районного архівного відділу Козятинської райдержадміністрації Олександру Соловйову. А колекціонер, у свою чергу, в цей день передав до музейних фондів 8 настінних годинників радянських часів.

Віталіна Володимирова