– Дітей відбирали у батьків та розстрілювали окремо! Бо катам заважав крик і галас… Тому біля цих воріт колишнього радянського лісорозсадника матері востаннє бачили своїх дітей… Ось тут вони лежать — більше 5 тисяч невинних янголів, які не стали лікарями, вчителями і робітниками! Але на Вінниччині були сміливі люди — лише 560 офіційних Праведників світу, які рятували євреїв, полонених і дітей від нацистів! Знаєте, серед вінничан найбільше справжніх Праведників. Найбільше їх було у Вінниці, Немирові, Хмільнику і селі-рятівнику – Красному! Є такі історії порятунку і героїзму, які достойні кіно та увіковічення в камені. Тому я збираю їх як дорогі перлини пам’яті та хочу видати книгу із їхніми прізвищами, бо насправді їх набагато більше, ніж в офіційному списку, та вклонитись кожному! — сказала в цей день Фаїна Винокурова на відкритті у Вінниці пам’ятника Праведникам народів світу.

Це вже третій на Вінниччині пам’ятник Праведникам народів світу. Адже в області під час Другої світової війни загинуло близько 200 тисяч євреїв… І у Вінниці зокрема більше 20 тисяч. Не випадково, що саме 560 мешканців області офіційно визнані як Праведники народів світу. І лише у Вінниці жило 50 Праведників, які в роки війни вчинили неймовірні за своєю сміливістю, людяністю та самопожертвою подвиги!

Тому саме про них йшла мова 20 листопада у Вінниці по вулиці Максимовича біля «Зеленбуду»… 80 років тому нацисти фільтрували і розстрілювали у цьому місці вінницьких євреїв…

До речі, вигото­вив пам’ятник майстер із Теплика Володимир Насонов.

І, за словами керівника вінницького музею Голокосту Леоніда Трахтенберга, його створення стало можливим завдяки спільним зусиллям єврейської громади, а також за сприяння міської та обласної влади.

Про страшні подробиці знищення єврейського населення Вінниччини, а також героїчні вчинки вінничан розповіли заступник голови Вінницького товариства колишніх в’язнів гетто та концтаборів Ціля Аронівна Краснер. Від представників сімей 10 Праведників виступила Тетяна Ілюхіна-Манілко… Бо в її родині Праведниками стали дід та бабця… І таких історій на Вінниччині десятки і сотні. Недарма саме в нашій області найбільше Праведників світу…