Вінничанам розповіли куди можна звернутися в разі домашнього насильства

З кожним роком у Вінницькій громаді збільшується кількість людей, які не мовчать в разі домашнього насильства, а звертаються по допомогу. Вінницька міська рада та її виконавчий комітет розробили алгоритм боротьби з домашнім насильством та допомоги постраждалим від нього. Зокрема, у місті діють мобільні бригади, денний центр соціально-психологічної допомоги і кризові кімнати, щоб постраждалі могли відновити стабільний психологічний стан.

Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги людям, які постраждали від домашнього насильства

З 2019 року у Вінницькій міській територіальній громаді працює перша Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього або гендерно зумовленого насильства. Вона функціонує при Вінницькому міському центрі соціальних служб. Згодом, за підтримки Фонду ООН в галузі народонаселення, було запроваджено ще дві мобільні бригади.

Як розповіла директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська, завдання мобільних бригад – підтримувати людей, що постраждали від домашнього або гендерно зумовленого насильства. Фахівці бригади оперативно реагують та надають соціально-психологічну підтримку постраждалим.

Мобільні бригади працюють 6 днів на тиждень з 8:00 до 22:00. В одній бригаді три працівники: водій, практичний психолог та фахівець із соціальної роботи. До них можуть звернутися люди, які зіткнулися з домашнім насильством або опинилися в складних життєвих обставинах. Люди, які потребують допомоги, можуть звернутися до новостворених мобільних бригад соціально-психологічної допомоги за номерами: 050-901-91-67, 050-258-56-43.

Денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі

У Вінниці у 2020 році відкрили денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства. Це спеціалізована служба. яка працює за адресою вул. Космонавтів 30, 3 поверх, кімнати 301-304. Там надається юридична, психологічна і соціальна підтримка.

Кризові кімнати для безпечного проживання осіб, що постраждали від домашнього насильства

При Денному центрі соціальної психологічної допомоги також діють кризові кімнати на 17 ліжкомісць. Туди екстрено можуть доправити осіб, що постраждали від домашнього насильства.

«Відвідувачі кризових кімнат – жінки, часто навіть з дітьми. Там їм надають психологічну, юридичну допомогу, соціальні послуги. Також кризові кімнати забезпечені продуктами харчування та засобами особистої гігієни», – розповіла Наталія Добровольська.

Постраждалі можуть перебувати у кризових кімнатах до 20 діб. Після цього їм допомагають знайти доступне житло та працевлаштуватися.
Вінничани, які потребують допомоги у кризових кімнатах, можуть звернутися за телефонами: 098-900-15-60, (0432)67-04-60, 093-900-15-60.

Міжвідомча рада

Протидія домашньому насильству – це комплексний процес, який залучає багато фахівців. Майданчиком для обговорення та напрацювання дієвих алгоритмів протидії негативним явищам в родині є міжвідомча рада.
Це консультативно-дорадчий орган міської ради, що займається вирішенням питань сім’ї, соціальної підтримки сімей Захисників та Захисниць, інтеграції внутрішньо переміщених сімей (осіб), гендерної рівності, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

Нещодавно міжвідомча рада затвердила алгоритм дій, якими користуватимуться старости у разі виявлення домашнього насильства. Згідно з ним, саме староста є персонально відповідальним за те, щоб заходи з протидії домашньому насильству на території села чи селища вживали ефективно та вчасно.

Електронні звернення

У разі домашнього насильства телефонуйте “102” або до мобільних бригад соціально-психологічної допомоги.
Також люди, які постраждали від домашнього чи гендерно зумовленого насильства, можуть подати електронне звернення на сайті міської ради.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin