Містобудування по-новому: що не так із законом 5655

Чиновники Мінінфраструктури скликали публічні слухання, де вчергове проштовхують скандальний закон 5655. Цей нормативний акт, ухвалений в інтересах та під тиском столичних забудовників, загрожує хаосом у містобудуванні в масштабах всієї країни. Нагадаємо, цей документ не підписаний президентом Зеленським.

Про це повідомляє Вінниця ФМ, посилаючись на Obozrevatel 

Цього разу посадовці міністерства інфраструктури планували запросити до діалогу представників громад, профільних асоціацій, експертів та провести “аналіз нововведень реформи містобудування, які викликають найбільше занепокоєння у стейкхолдерів”. При цьому в міністерстві вже збираються розробити понад 50 підзаконних нормативно-правових актів до закону №5655.

"Коли буде вето?" АМУ розкритикувала поспіх, з яким Мінінфраструктури просуває закон 5655

Попри заспокійливу риторику чиновників варто зазначити: на думку численних експертів та лідерів громад підписання ухваленого Радою скандального закону 5655 потенційно призведе до хаосу у забудові. Фактично будь-які ділки-забудовники зможуть зводити будівлі будь-де, отримуючи формальний дозвіл в столичних установах, не зважаючи на інтереси громад та місцевих мешканців. Через це на всю країну може поширитися вкрай негативний досвід Києва, де хмарочоси будували просто у дворах будинків або замість знесених історичних пам’яток.https://01cf651b5f8bdd143ae6573e00a4eb09.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

“Закон 5655 не підписаний, бо суперечить Конституції України та порушує права мешканців громад. Бо проти нього – місцеве самоврядування, експертне середовище та петиція з підписами понад 42 тисяч громадян України за вето”, – зазначає голова Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Також варто зазначити, що Європарламент у своїй резолюції жорстко рекомендував президенту не підписувати закон №5655. Однак попри ці застереження лобісти, зацікавлені депутати та урядовці всіляко проштовхують скандальний документ.https://01cf651b5f8bdd143ae6573e00a4eb09.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

На думку виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана, такий поспіх у вкрай важливому питання створює ризики для прогресу України на шляху до Європейського союзу, а також для майбутнього фінансування відбудови держави з боку наших міжнародних партнерів.

“Єдиною темою для всіх, хто прагне бачити Україну повноправним членом Європейського Союзу, може бути лише питання: “Коли на 5655 буде вето?””, – зазначає він.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin