У Вроцлаві завершився чемпіонат та юніорська першість Європи зі стрільби з пневматичної зброї.

До складу збірної України увійшли четверо вінницьких спортсменів. У стрільбі з гвинті­вки призером став Олег Царьков. Вікторія Рибовалова, Галина Авраменко та Валентина Гончарова виграли «золото» командних змагань у стрільбі по рухомій мішені. А у стрільбі по рухомій мішені взяли «срібло». Вікторія Рибовалова і випускник школи №22 Данило Даниленко завоювали бронзові нагороди.

– Впевнена, що могла показати ще кращий результат, але завадили технічні моменти. За кордоном зовсім інші умови для такого виду змагань, хоча приємно, що ми у Вінниці маємо сучасну зброю, — каже 29-річна вінничанка Валентина Гончарова. – Втім, ми повернулись з медалями, і це радує. Дуже пишаюсь своїм вихованцем Данилом Даниленком, у нього велике майбутнє.

Пневматичною стрільбою Валентина займається вже 17 років.

«Навпроти мого будинку знаходились басейн та тир. Але через кілька років плавання мама помітила, що в мене широкі плечі, а це не дуже прикрашало. Тому вона вирішила відвести до тиру, й мені дуже сподобалось. Маю звання майстра спорту міжнародного класу, торік перемогла на чемпіонаті світу у Словенії, — додає вона. — Кажуть, що стрільба – це чоловічий вид спорту, бо сама гвинтівка важить близько шести кілограмів, тому її важко втримати. Не кожен із представників сильної статі зможе це на витягнутій руці. Але я вже звикла й вважаю, що тут має бути гендерна рівність. Щоправда, через важку гвинтівку маю проблеми зі спиною, тому доводиться ходити у басейн та до масажиста. Крім того, в цьому спорті є певна моральна боротьба самим із собою. Але, на щастя, своє вміння в житті не застосовувала.

Віталіна Володимирова