У Дні української культури вінницька делегація відвідала латвійський Вентспілс

Нещодавно культурна делегація з Вінниці побувала із візитом у латвійському місті Вентспілс. Де проходили Дні української культури. У межах заходів вінничани представляли українську музику, пісні, танці та ремесла. А у вільний час гуляли містом, ознайомились із туристичними візитівками та музеями, а ще відвідали український центр «Кобзар».

До складу вінницької делегації ввійшли: Зразковий ансамбль народного танцю «Квіти Поділля», Зразкова майстерня естрадного мистецтва «Зоряна мрія» закладу культури «Міський Палац мистецтв», дві майстрині з рогозоплетіння та представниця Музею Вінниці.

Як розповіла заступниця директора з культурно-масової роботи ЗК «Міський Палац мистецтв» Алла Когут, яка очолювала культурну делегацію, поїздка була наповнена позитивними емоціями та незабутніми враженнями.

«За 3 дні ми дали 4 концерти. Латвійці були вражені виступами наших хлопців та дівчат. На сцені діти танцювали та співали. Їх виступи були справжнім феєрверком емоцій та витончених рухів, де звучала українська музика в усій своїй красі та глибині. – говорить Алла Когут. – Також у залі були присутні й представники нашої діаспори, які підспівували «Червону руту», «Чорнобривці». Наші земляки дуже радо нас приймали, надзвичайно теплою була зустріч. Виступам вихованці ЗК «Міський Палац мистецтв» глядачі аплодували стоячи».

До творчого десанту вінничан входили й талановиті майстрині з рогозоплетіння Галина Заєць і Надія Іщенко. Вони ділилися таємницями старовинного ремесла, яке у травні цього року внесли до списку нематеріальної спадщини України. Берегині рогозоплетіння розповіли про його вплив на культуру нашого регіону, а також продемонстрували можливості застосування різних технік.

Корисною була поїздка й з огляду на вивчення досвіду Вентспілса у збереженні історичної спадщини. Представниця Музею Вінниці Ольга Корж зазначила, що Латвія, як і Україна, має значний спадок радянського минулого.

«Мені був цікавий досвід країн Балтії у музейній сфері, а також те, як його можна застосувати у нас. Музей Вентспілса, розташований у середньовічному замку Лівонського ордену. Але його співробітникам вдалося поєднати в експозиції як середньовічні мотиви з нотою імперського спадку, так і наслідки радянської окупації. При цьому всьому вони не забувають про сучасний підхід до музейної справи. Особливо мені сподобався простір довкола музею: вигляд на порт та затишні альтанки на подвір’ї, сучасні інсталяції та реконструкції середньовічної зброї», – зазначає Ольга Корж.

Під час візиту до мальовничого Вентспілсу, вінничани відкрили для себе чимало неймовірних місць та отримали незабутні враження. Побували, зокрема, в унікальному концертному залі, Будинку творчості, українському центрі «Кобзар», милувалися дивовижними краєвидами під час корабельної подорожі Балтійським морем.

Також відбулась зустріч з представниками муніципалітету латвійського міста та обмін подарунками.

«Делегація з Вінниці знайшла нових друзів та партнерів. Ця поїздка стала свідченням того, як мистецтво і культура здатні об’єднувати людей, незалежно від відстані та культурних відмінностей», – говорить директор департаменту культури Максим Філанчук.

Нагадаємо, у вересні минулого року Вінниця підписала угоду про співдружність із латвійським містом Вентспілс.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin