Місцеві громади використали на безпеку та оборону країни майже половину надходжень від ПДФО військових

Також за ці гроші покривають значну частину витрат муніципалітетів, спричинених війною.

Майже половина податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), який надходить до місцевих бюджетів від зарплат військовослужбовців, всупереч відсутності законодавчого дозволу, була перерахована на безпеку та оборону країни, пишуть у своєму матеріалі «Військовий ПДФО: «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» радниця голови Асоціації міст України з муніципальних питань, народна депутатка Оксана Продан та виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Зокрема, сумарно витрати з бюджетів громад, пов’язані з безпекою та обороною, становлять 52,28 млрд грн. І мова йде тільки про прямі перерахування з місцевих бюджетів, без знайдених благодійних, спонсорських і донорських коштів на паливо, дрова, запчастини й дрони.

Автори відкидають аргументи тих, хто вимагає забрати військовий ПДФО у місцевих громад, які начебто не допомагають чи недостатньо допомагають Збройним силам України.

Вони зауважують, що використання 64% ПДФО місцевих громад значно простіше простежити, аніж 36% податку, які надходять до державного бюджету.

«Кошти сіл, селищ і міст значно відкритіші для контролю як громадян, так і контролюючих підрозділів, а отже, менш корупційні. Коли на оборону Україна може давати лише кошти з власних податків, а їх тільки 31 копійка з гривні, то спрямовувати ресурси необхідно через ті органи, де найбільші прозорість і звітність, а це органи місцевого самоврядування», – йдеться у статті.

Зокрема за ці гроші місцеві бюджети покривають витрати, які не оприлюднюють, але здіснюють, як от лікування поранених, особливо в прифронтових громадах, поточна допомога військовослужбовцям, які переїжджають чи розквартировані в громадах, реабілітація ветеранів та їхня соціалізація й повернення до життя, а також покриття пільг для родин військових.

«Для прикладу, постановою від 01.06.2023 року №547 уряд установив безкоштовне харчування 1 мільйона 640 тисяч дітей, постраждалих унаслідок воєнних дій, але звично не виділив на це 28,7 млрд грн, які будуть забезпечені з місцевих бюджетів протягом двох років. Чи перестануть громади робити все це без військового ПДФО? Звичайно, ні! Чи робитиме це держава, забравши від людей їхній податок? На жаль, ні», – вказують аналітики.

Натомість видатки місцевих громад перебувають постійним контролем низки державних органів і проходять постійний контроль казначейства ще до проплати, що забезпечує їх прозоріше використання.

Автори матеріалу закликають парламент прийняти законопроєкти, які легалізують витрати муніципалітетів на оборону й дадуть їм можливість без кримінальної відповідальності допомагати військовим.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin