Сергій Моргунов побував на підприємстві “Пірена”, де відшивають хімічний та термозахисний одяг для пожежників

На одному з вінницьких підприємств відшивають хімічний та термозахисний одяг, який зберігає здоров’я та життя вогнеборців, а також каски, аналогів яким немає в Україні. Йдеться про компанію “Пірена”, яка з 2014 року працює в місті після вимушеної релокації з Сєвєродонецька, Луганської області. Побачив на власні очі захисний та бойовий одяг для пожежників міський голова Вінниці Сергій Моргунов під час робочого візиту на виробництво.

Вінницька громада націлена на стабільну роботу економіки, тож підтримка бізнесу стала одним з головних питань для муніципалітету, як і забезпечення повноцінної роботи критичної інфраструктури та інших соціальних питань. Очільник громади зауважив, що зараз, як і дев’ять років тому, Вінниця стала прихистком не лише для вимушених переселенців, а й для релокованого бізнесу. Тож першочерговим завданням муніципалітету стало створення умов для якнайшвидшого відновлення роботи підприємств.

“Для нас найбільшим викликом після повномасштабного вторгнення стала саме релокація. Наразі 337 підприємств перевезли свої потужності безпосередньо до Вінницької громади та створили 1674 нових робочих місця. За цей період близько 80% вже відновили свою діяльність у галузях виробництва, громадського харчування та харчової переробки, серед них також експорто- та імпортоорієнтовані підприємства. Нашим завданням було допомогти у переоформленні документів, у пошуку приміщень, потребує нашої уваги також кадрове забезпечення”, – розповідає Сергій Моргунов.

За його словами, підтримувати бізнес в кризові часи вдається і за допомогою налагодженим зв’язкам муніципалітету та міжнародних організацій. Втім і сам муніципалітет стимулює підприємців рухатися вперед.

“Ми маємо закордонних партнерів, які нам допомагають сприяти розвитку бізнесу в громаді – USAID, наприклад, а також донорська підтримка від інших організацій. З боку муніципалітету ми також впроваджуємо програми, які стимулюють підприємців набирати обертів. Наприклад, на вересневій сесії ми розширили порядок компенсації витрат на придбання обладнання для виробництва електроенергії для малого та середнього бізнесу. Це механізм підтримки, адже люди зможуть менше витрачати обігових коштів на електроенергію та спрямовувати їх на заробітні плати та розвиток”, – пояснив він.

Компанія “Пірена” наразі активно співпрацює з підрозділами ДСНС України та великими виробничими компаніями, які в своїх структурах мають власні пожежні команди. Тут створюють конкурентоспроможну продукцію, яку до війни експортували в країни Саудівської Аравії, Грузії, Казахстану, Узбекистану та Азербайджану.

Один з костюмів, які тут виготовляють – витримує температуру 1200 °C і дозволяє працювати надзвичайникам в епіцентрі вогню. Є в асортименті також костюми, які витримують 800°C, 400°C та 200°C. Крім того, тут відшивають спеціальні пояси для пожежників. Також – виготовляють каски, які не мають аналогів в Україні, а ще піноутворювачі для гасіння пожеж у автомобілях.

Олександр Грищенко, директор релокованого підприємства, згадує події 2014 року і зізнається, що рішення про переїзд тоді було важким. Компанія вийшла на ринок у 1992 році і після переїзду у Вінницю отримала друге дихання – тут команді швидко вдалося відновити своє виробництво, створити робочі місця для людей, серед яких є вінничани та переселенці, а також напрацювати нові логістичні шляхи та запустити продажі.

“Переїзд з Сєвєродонецька був ризикованим, тому що тягнув за собою величезні фінансові втрати, перед нами стояло завдання зберегти колектив і обладнання – все це було на межі фантастики, але ми змогли організуватися завдяки нашій команді, – розповідає Олександр Грищенко. – Ми обирали серед багатьох міст: бували у Харкові, Полтаві, Львові, Тернополі, але визначилися вже у Вінниці. Тут ми отримали величезну підтримку, це було дуже неочікувано. Виявилося, що тут допомагають всі. Після нашої евакуації до міста, ми перевезли частину обладнання на завод “Маяк”, який дав нам приміщення. На жаль, вдалося вивезти небагато техніки – відновили лише невелику швейну дільницю та частину виробництва піноутворювачів. В Сєвєродонецьку росіяни розграбували всі приміщення і там практично не залишилося нічого – не лише обладнання, а й навіть офісних меблів. У Вінниці на ентузіазмі ми відновили виробництво, а заразом логістику та перші продажі. З часом ми оформили документи на оренду державного майна і повністю туди переїхали”.

Амбітне підприємство планує наступного року запустити у продаж нову модель каски для вогнеборців, яка вже в розробці. За словами директора підприємства Олександра Грищенка, для того, щоб відновити експорт продукції, підприємство вже готується до оновлення модельного ряду власних виробів, а також проведення відповідної європейської сертифікації.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin