У Вінниці спалах гепатиту А: лікарі розповіли як вберегтись?

Останнім часом у Вінниці спостерігається спалах захворювання гепатиту А. Разом з тим вінничани в переважній більшості мають легку та середню форму захворювання, а після правильного лікування повністю одужують.

Вірусний гепатит А – захворювання печінки вірусного походження. Він передається через забруднені харчі та воду, а також через контакт зі слиною і виділеннями хворої людини. Основні симптоми включають втому, нудоту, біль у животі, іноді підвищену температуру тіла, жовтяницю.

«Попри те, що динаміка захворюваності на гепатит А у Вінниці наразі є досить стрімкою, ситуація контрольована. Ми закликаємо вінничан не нехтувати правилами особистої гігієни та пити лише бутельовану або кип’ячену воду. Кип’ятити її потрібно не менше 5 хвилин. Також хочемо наголосити на тому, що при перших симптомах занедужання слід одразу ж звертатись до свого сімейного лікаря. Летальність від цього захворювання є вкрай низькою, й значна частина інфікованих повністю одужують від вірусу. Після перенесеного захворювання на гепатит А у людини формується довічний імунітет», – зазначає директор департаменту охорони здоров’я ВМР Олександр Шиш.

У департаменті також пояснили вінничанам, як вберегти себе від цієї недуги.

Окрім того, що пити лише кип’ячену воду, дотримуватись правил особистої гігієни, добре мити фрукти й овочі перед їх вживанням.

Також фахівці департаменту зазначають, що інкубаційний період гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів, а серед основних симптомів спостерігаються:

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі;
  • жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) – буває у 70% дорослих людей.

Разом з тим не у всіх інфікованих проявляються всі ці симптоми. Тому у випадку погіршенні самопочуття потрібно одразу звертатись за допомогою до медиків і в жодному разі не займатись самолікуванням. Адже лише лікар може діагностувати вірусний гепатит A і надати рекомендації щодо режиму та лікування.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin