У Вінниці для дітей організовували патріотичний захід – «Читай українське, твори українське, живи українським»

Виконання пісень, декламування віршів українських авторів, лінгвістичні ігри та перегляд фільму, який розповідає про походження нашої рідної мови. Вчора, 27 жовтня, у День української писемності та мови Міжрегіональний координаційний гуманітарний штаб спільно з департаментом культури Вінницької міської ради організовували для хлопців та дівчат в приміщенні Центральної бібліотеки для дітей та юнацтва патріотичний захід «Читай українське, твори українське, живи українським».

На початку дійства викладачі Вінницької дитячої школи мистецтв «Вишенька» Вікторія Каченюк, Валентина Козак та Лідія Писарська, виконали пісню «Козацькому роду нема переводу».

А згодом усі присутні хвилиною мовчання вшанувати пам”ять про українців, які віддали свої життя за волю, за незалежність і свободу України, за тих, хто загинув у героїчній боротьбі за нашу державу.

«Ми маємо пам’ятати, берегти, вчити та плекати рідну мову. Як казала Ліна Костенко: “Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову”. Ми всі знаємо, що мова – це зброя. Наша країна бореться століттями тільки за те, щоб говорити власною мовою. І ми сьогодні продовжуємо боротись і за незалежність, і за можливість розмовляти своєю мовою і за те, щоб наші діти жили у мирній та незалежній країні», – говорить депутатка Вінницької міської ради, координаторка Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу Світлана Куца.

На захід були запрошені діти та підлітки віком від 10 до 16 років, в тому числі діти ВПО.

Вікторія Гребенюк, учениця 4-Г класу Вінницького ліцею № 23, яка переїхала до нашого міста з Бахмута прочитала вірш «О слово рідне! України слава!». Дівчинка інтонацією, мімікою та голосом передала всі найголовніші акценти цього твору.

А Вікторія Каченюк, виконавши пісню «Колискова зорі», ще раз нагадала, що любов до рідної мови починається ще з колиски, з маминої пісні.

Надзвичайну велику активність хлопці та дівчата проявили у лінгвістичних іграх, де потрібно було пантомімою показати прислів’я. Діти читали скоромовки, пояснювали приказки та детальніше ознайомились із походженням письма на наших теренах, переглянувши фільм.
Проведення таких заходів популяризує українську мову та українське слово. А такий патріотичний захід – яскраве продовженням акції «Діти мають право на дитинство» у межах роботи ГумШтабу. Малеча однозначно отримала щасливі спогади та незабутні емоції. Під час війни це дуже важливо, адже дозволяє відволіктись та гарно провести час, переконані координатори Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу.

«Сьогодні в умовах повномасштабного вторгнення, ми маємо надзвичайно важливу місію – це збереження та примноження нашої культури, нашої української мови та слова. Адже ми бачимо, що війна в Україні йде не лише за збереження наших територій, війна йде за збереження нашої ідентичності!» – каже депутатка Вінницької міської ради, координаторка МКГШ Антоніна Іващук.

Також вона зазначила, що на сесії міської ради було запроваджено мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту.

«Читай українське, твори українське, живи українським» – наша мета і відповідь вимогам сьогодення. Наші заходи в книгозбірнях спрямовані на підвищення національно-патріотичного виховання, адже це сьогодні надважливо», – зазначає директорка ЗК «Вінницька міська централізована бібліотечна система» Олена Заквацька.

Щоб дізнатися про найближчі події та зареєструватися на них, варто стежити за анонсами на сторінці у фейсбук Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin