До Дня спільних дій в інтересах дітей пройшов форум у Вінниці

20 листопада, у Вінниці відбувся Форум до Дня спільних дій в інтересах дітей. Він проходить щороку до Всесвітнього дня дитини. Темою цьогорічного форуму стало актуальне питання захисту дітей від військової агресії.

Такий Форум у Вінниці проходить із 2012 року. Цьогоріч його приймав Центр професійно-технічної освіти № 1. За словами директора закладу Валерія Дякова, з 24 лютого 2022 року ЦПТО прийняв близько 19 тисяч переселенців. Для них обладнали спеціалізований транзитний шелтер (укриття) з ліжкомісцями для тих, хто потребує прихистку. Також заклад активно допомагає фронту: студенти не тільки навчаються, але й волонтерять.

Нині у Вінницькій громаді проживає майже 74 тисяч діток, серед них – 11 тисяч переселенців. Згідно з пріоритетами Вінницької міської ради, одним з яких є турбота, у громаді дбають про усі категорії дітей, зокрема, з-поміж ВПО, сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, малозабезпечених, дітей-сиріт та інших.

«Як міська рада, ми продовжуємо робити все можливе, аби забезпечити базові потреби наймолодших вінничан. З дітками працюють наші соціальні служби та громадські організації. Маємо окремий напрямок роботи із містами-побратимами та партнерами, які з радістю приймають на оздоровлення діток наших Захисників, Захисниць та внутрішньо переміщених осіб», – зазначила заступниця міського голови Галина Якубович.

Окремою темою на форумі була також робота з родинами, які постраждали внаслідок збройної агресії. Про це доповіла директорка департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Валентина Войткова.

«Однією з категорій осіб, які потребують системного супроводу та підтримки, на даний час є сім’ї Захисників і Захисниць, в тому числі наших полеглих та зниклих безвісти Оборонців. Зокрема, такі родини можуть отримати допомогу на оздоровлення дітей загиблих, одноразову грошову допомогу в розмірі 5 тисяч гривень для забезпечення потреб дітей полеглих воїнів, надання матеріальної допомоги до пам’ятних дат. Діти – це наше майбутнє. Тому питання захисту прав та законних інтересів дітей є і залишається одним із першочергових завдань у діяльності виконавчих органів міської ради. Тільки спільними зусиллями ми здолаємо ті виклики, які стоять перед нами сьогодні, та разом забезпечимо гідне життя нашим дітям», – зауважила Валентина Войткова.

Слово мали також заступниця директора департаменту освіти ВМР Ірина Божок, яка розповіла про роботу закладів освіти з дітьми; начальниця служби у справах дітей Вінницької ОВА Тетяна Дорош. Про державний захист дітей під час воєнного стану зазначила начальниця відділу Національної соціальної сервісної служби у Вінницькій області Ірина Махначова, на психологічних аспектах щодо реабілітації дітей зупинилася психологиня ГО «Люди в біді» Оксана Терещук.

Про роботу щодо захисту прав дітей, які постраждали внаслідок військової агресії рф, висловилася начальниця служби у справах дітей ВМР Людмила Шафранська.

«На жаль, від військової агресії постраждали всі діти. Хтось фізично, більшість – психологічно. І далеко не всі з них мають статус дитини, яка постраждала від дій внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів: на обліку Служби у справах дітей таких 220. Також не забуваємо, що у Вінницькій громаді проживають 245 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За умовами, в яких живуть та навчаються діти, слідкують відповідні фахівці Служби у справах дітей, які разом з вихователями, опікунами, піклувальниками, прийомними батьками дбають про їхні потреби. На жаль, війна порушує основні права дітей: це право на життя, на здоров’я, на виховання в сім’ї, на належне матеріальне забезпечення. Але складні умови відкривають шалений потенціал наших дітей, які допомагають війську, волонтерять та разом зі всіма наближають нашу Перемогу», – підсумувала Людмила Шафранська.

Учні та студенти Вінниці мали нагоду представити на Форумі свої творчі досягнення та презентувати результати своєї громадської діяльності. 15 найактивніших учнів та студентів, а також їхніх наставників, що забезпечують захист дітей у громаді в складних умовах воєнного стану, відзначили подяками Вінницької міської ради та її виконавчого комітету.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin