У Вінниці триває експертне обговорення українсько-польських митецьких зв’язків

29 листопада, у Вінниці розпочала свою роботу перша Міжнародна науково-практична конференція «Українсько-польські мистецькі зв’язки: історія, сучасна практика та перспективи розвитку». Учасники заходу розглядають історичний контекст взаємовпливу мистецтва, аналізують сучасні тенденції та можливості.

Розпочали конференцію з виконання Гімну України. А згодом, усі присутні, хвилиною мовчання під звуки метронома, вшанували пам’ять Захисників та Захисниць, які загинули в боротьбі за Незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

Відкриття Міжнародної конференції відбулось в освітньому хабі NotBox Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського.

Як розповіла директорка закладу «Вінницька дитяча музична школа № 1» Тетяна Бурдейна-Публіка, Міжнародна науково-практична конференція відбуватиметься у змішаному форматі протягом двох днів. Так, вчора провели: пленарне засідання та секційні засідання, а сьогодні будуть практичні майстер-класи.

«Конференція відбувається в межах Міжнародного інструментального конкурсу ім. І.Я. Падеревського. Вона передбачає – обмін інформацією, діалогами, дискутуванням на різноманітні теми стосовно культурної галузі, а також три практичні заняття. Подія об’єднала понад 100 учасників з різних країн світу. Також 40 наукових праць було надіслано на адресу оргкомітету, які згодом увійдуть до збірки матеріалів самої конференції», – говорить Тетяна Бурдейна-Публіка.

Ректор Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Наталія Лазаренко, зазначила, що учасники обговорюватимуть взаємовпливи україно-польських зв’язків у контексті культури. Адже Поділля стало малою батьківщиною для багатьох діячів польської культури. Тому обмін думками, дослідження спадщини, традицій польського народу, які склалися на Поділлі, примножує та збагачує наш культурний простір. А основна мета конференції – просвітницька. Це платформа для обміну інформацією, дослідженнями на актуальні питання галузі культури.

«В умовах повномасштабної війни, саме польський народ, керівництво країни – першими надали нашій державі свою підтримку. Багато наших студентів та викладачів на початку вторгнення перебували в Польщі, де отримали підтримку, зокрема й у працевлаштуванні. Ми з багатьма польськими навчальними закладами уклали угоди й вони підтримували наших студентів та викладачів, – говорить Наталія Лазаренко. – І сьогодні наш заклад продовжує працювати з польськими освітянами у різноманітних галузях».

Також вона нагадала, що на початку навчального року між ВДПУ та Університетом Поморським у Слупську, який є співорганізатором цієї конференції, було підписано договір про подвійний диплом і вже два студенти за спеціальністю «Музичне мистецтво» цього семестру навчаються у Польщі.

Міжнародна науково-практична конференція «Українсько-польські мистецькі зв’язки: історія, сучасна практика та перспективи розвитку» проводиться за підтримки Міністерства освіти і науки України. Організовують конференцію: департамент культури Вінницької міської ради, Громадська організація «Простір майбутнього», факультет мистецтв і художньо-освітніх технологій Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, Заклад «Вінницька дитяча музична школа №1», Вінницький фаховий коледж мистецтв ім. Михайла Леонтовича, Польсько-українська фундація імені Ігнація Яна Падеревського, Львівська національна музична академія імені М.В. Лисенка, Поморський університет у м. Слупську (Польща), Інститут проблем сучасного мистецтва НАМ України.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin