У Вінниці в музеї М.М. Коцюбинського стартував виставковий рік

Мистецтво і психологія злилися в єдиний творчий простір. У Вінницькому літературно-меморіальному музеї М.М. Коцюбинського відбулося відкриття виставки творів живопису Маргарити Кустош та вихованців студії «Inside art studio» під назвою «Життя через призму мистецтва». Серед представлених робіт яскраві та емоційні пейзажі, абстрактні зображення та патріотичні мотиви. Автори зобразили на полотнах власний світ та переживання.

«Живописні твори народжуються не лише в руках вправних майстрів, а й у серцях тих, хто тільки починає свій творчий шлях. Навіть ті, хто ніколи не тримав пензля в руках, здатні створити шедевр, адже ми переносимо свої переживання на полотно, створюємо смисли та сенси», – говорить психолог-арттерапевтка Маргарита Кустош.

Так, серед презентованих картин, твори юної художниці Аліни Салашиної. Дівчинка, пережила артобстріли Харкова, життя в підвалах, страх і жах в очах своїх однолітків, бачила біль та стан відчаю в дорослих, поранення та смерті людей. Дитина через арттерапію передала свої переживання на полотнах.

«Аліна під час роботи над картиною «Дім у очах дитини», яка є її першою роботою після початку повномасштабного вторгнення, зобразила свої емоції з приводу розставання з друзями, своїм рідним містом, домівкою… Ці переживання причаїлися в її душі й ось за допомогою малювання вона вилила наболіле на полотно і знову відчула в собі сили жити й творити далі», – говорить Маргарита Кустош.

Іще однією зворушливою картиною Аліни є «Різдво у Мелітополі», якою вона висловила тугу за рідними, котрі зараз перебувають в окупації, та віру у близьку зустріч із ними.

«Зараз мої бабуся та дідусь знаходяться в окупованому рашистами Мелітополі. Вони чекають на визволення та вірять в Збройні Сили України. А я, мрію про нашу зустріч із ними. Хочу їх обійняти, наживо поспілкуватись, скуштувати бабусиних смаколиків, – каже Аліна Салашина. – Моя картина – це символ нашої Перемоги, миру та спокою».

Представлені в експозиції й твори вихованців студії «Inside Art studio». На відкритті виставки вони ділилися із присутніми власним арттерапевтичним досвідом. Зазначали, що отримали незабутні враження та знайшли нових друзів. Цього дня до їхнього кола могли долучитися й учасники події, взявши до рук пензлі під час майстеркласу Маргарити Кустош. Атмосферу дійства доповнювали виступи юних артистів «Вінницької дитячої школи мистецтв».

«47 полотен і усі вони емоційні та колоритні, а деякі з них такі незвичні, – ділиться враженнями учасник заходу Віталій Шуль. – Переглядаючи виставку та насолоджуючись музичними виступами, я занурився у світ кольору, звуку та емоцій. Враження від представлених картин та творінь інших учасників майстеркласу надихнули мене на нові мистецькі ідеї».

Виставка картин у музеї М.М. Коцюбинського триватиме до 12 лютого.

Довідки за телефонами: (0432) 64 71 02, 067 211 52 71.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin