Друг просить в борг у месенджері: вінничан застерігають від чергової шахрайської схеми

Поліція Вінницької області попереджає про нову шахрайську схему, коли через месенджери соціальних мереж людям надсилають прохання про фінансову допомогу.

«Якщо ви отримали в месенджері повідомлення з проханням позичити гроші, не поспішайте його виконувати. Найімовірніше, шахраї зламали акаунт особи, від імені якої спілкуються, та намагаються заволодіти вашими коштами», – зазначають в поліції.

Аферисти пишуть з номера знайомої вам людини, розповідають про скрутну ситуацію та просять терміново надіслати гроші на картку, обіцяючи невдовзі їх повернути.

В поліції радять дотримуватися простих правил безпеки, щоб не дати шансів шахраям вас ошукати:

  • перетелефонуйте знайомому, від імені якого ви отримали повідомлення, для того, щоб упевнитись, що саме він просить допомоги;
  • також у спілкуванні запитайте у співрозмовника таку інформацію, про яку знає тільки він і ви. По відповіді ви одразу розпізнаєте шахрая;
  • дізнайтесь у спільних друзів, чи не отримували вони аналогічних повідомлень. Як правило, шахраї роблять розсилку одночасно кільком контактам;
  • захистіть свій акаунт від зламу (встановіть двоетапну аутентифікацію, створіть надійний пароль);
  • поновіть паролі для облікових записів;

Не переходьте за сумнівними посиланнями, навіть якщо вони надходять від друзів або знайомих. За такими посиланнями може ховатись фішинговий ресурс або вірус.

Якщо все ж таки потрапили на шахрайську схему в інтернеті, телефонуйте на гарячу лінію Кіберполіції за номером телефону: 0 800 505 170.

Якщо маєте сумніви з приводу ситуації – звертайтесь на гарячу лінію Національного банку за номером телефону: 0 800 505 240.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin