Як вінничани популяризували культуру минулоріч – підсумки 2023

Вигравали різноманітні конкурси, творили, перемагали в грантових програмах, волонтерили, проводили благодійні концерти, культурно-мистецькі заходи, акції зі збору коштів та гуманітарної допомоги для ВПО та ЗСУ, а також займались культурною дипломатією. Вчора, 22 лютого, під час засідання виконавчого комітету Вінницької міської ради директор департаменту культури Максим Філанчук прозвітував про хід виконання Програми розвитку культури і мистецтва Вінницької міської територіальної громади на 2022-2024 рр. у 2023 році.

Очільник громади Сергій Моргунов акцентував на тому, що сьогодні в умовах повномасштабного вторгнення необхідно бути згуртованими та спільно демонструвати світові нашу культуру.

«Важливо демонструвати згуртованість, командність у розвитку даної сфери. Адже те, що стосується творчого життя нашої громади та в цілому популяризації української культури – це важливе завдання на сьогодні. І наша українська ідентичність повинна з кожним днем міцнішати», – зазначив він.

Крім того, Сергій Моргунов наголосив, що сьогодні особлива увага має бути приділена нашим оборонцям та внутрішньо переміщеним особам, а найголовніше дітям, оскільки вони є майбутніми носіями культурної спадщини.

За інформацією Максима Філанчука, реалізацію основних завдань державної культурної політики у Вінницькій міській територіальній громаді у 2023 році здійснювали 44 заклади, підпорядковані департаменту культури Вінницької міської ради.

Важливим аспектом діяльності департаменту культури стало волонтерство. Заклади культури провели низку заходів різного спрямування: благодійних концертів, культурно-мистецьких заходів, акцій зі збору коштів та гуманітарної допомоги для ВПО та ЗСУ, екскурсій, майстеркласів тощо.

«Ми активно здійснюємо благодійну та волонтерську діяльність. Зокрема, придбали 3 автомобілі, 3 БЛА, 2 тепловізори, генератор та старлінк, радіостанції, мобільні телефони, книги, продукти харчування, ліки, засоби гігієни, медичну техніку тощо», – зазначає Максим Філанчук.

Зокрема, бібліотечні працівники ЗК «Вінницька міська централізована бібліотечна система» за звітний період надали послуги 65880 читачам. Організували та провели понад 2,4 тисячі культурно-мистецьких заходів.

«Впродовж року система успішно подала 11 грантових заявок та проєктів до різних фондів, серед яких були й міжнародні. Усі запропоновані проєкти підтримані, 7 реалізовано у 2023 році», – розповів директор департаменту культури міської ради.

Водночас у МКП «Кінотеатр «Родина» провели 1323 кіносеанси. Атракціони, що у Вінницькому центральному парку імені М.Леонтовича, відвідали понад 59 тисяч осіб. У Вінницькому планетарії провели 1111 сеансів. А музейні заклади організували 360 екскурсій, а також численні виставки, презентації книг, майстеркласи для різних вікових груп.

Окрім того, Максим Філанчук повідомив, що за звітний період у громаді провели низку традиційних культурно-мистецьких заходів з нагоди відзначення пам’ятних дат, подій у житті держави та міста.

«Особлива увага приділялась вшануванню пам”яті Захисників та Захисниць України. Відкрито пам’ятний знак «Жертвам ракетного удару по Вінниці» біля Будинку офіцерів, з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення вшановано пам”ять загиблих у Другій світовій війні на оновленому Меморіалі Борців із нацизмом, – зазначив він. – Реалізовано низку культурно-мистецьких тематичних заходів та подій різних форматів, де організовувались благодійні ярмарки, а кошти від них були спрямовані на підтримку Збройних Сил України».

Серед культурних подій на території ВМТГ також виділяються – Х ювілейний книжковий фестиваль «VinBookFest» та XVI-й незламний ВІННИЦІЯнський кінофестиваль.

А елементи нематеріальної культурної спадщини «Рогозоплетіння» (с.Щітки) у 2023 році було включено до Національного переліку НКС.

За словами Максима Філанчука, департамент культури також виявив активність в культурній дипломатії, співпрацюючи з культурними дієвцями та представниками департаментів культури в інших регіонах та країнах. Було організовано низку конференцій, тренінгів, воркшопів, виставок, які стали мостами спілкування в умовах війни, сприяючи розумінню, підтримці та співпраці.

Так, у межах міжнародної співпраці під час проведення Днів української культури до латвійського міста Вентспілс було запрошено делегацію з Вінниці, у складі якої були зразкові творчі колективи МПМ та представники закладу «Музей Вінниці».

У місті-побратимі Кельце з нагоди відзначення 65-річчя співпраці Кельце та Вінниці та Свєнтокшиського краю з Вінницькою областю, художники стали учасниками мистецького пленеру «Kielce-Winnica. Świętokrzyskie 2023». А вихованці Палацу Мистецтв та народного аматорського вокального ансамблю «З роси й води» Вінницької централізованої клубної системи виступили з концертними програмами.

Вихованці Вінницької дитячої художньої школи в межах благодійного проєкту «Моя нескорена Україна» намалювали 11 картин, які були продані в Лондоні на благодійному аукціоні на залучення коштів на збереження та розвиток мистецької освіти в Україні під час війни.

«У звітному періоді культурними послугами були охоплені переважно усі категорії внутрішньо переміщених осіб, які зареєстровані на території Вінницької міської територіальної громади. В закладах культури працевлаштовано 14 осіб з-поміж ВПО, в мистецьких школах та клубних закладах культурологічні послуги надаються для 104 дітей цієї категорії. Користувачами бібліотек стали 1682 внутрішньо переміщені особи, з них 631 дитина. Також рішенням виконкому було встановлено пільги щодо плати за навчання у мистецьких школах дітям із категорії внутрішньо переміщених осіб, які перебувають на обліку в департаменті соціальної політики Вінницької міської ради», – повідомив директор департаменту культури.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin