У Вінниці отримали назви новостворені вулиці, провулки та сквери

У міському просторі з’явилися нові топоніми – провулок Галицької Армії, вулиці Андрія Долгова та Андрія Сороки, сквери Людвиківка та Долинки. Таке рішення ухвалили сьогодні на сесії Вінницької міської ради.

Нагадаємо, пропозиції щодо найменування за зверненнями містян напрацьовували експерти-науковці Ради з питань історії, культурної спадщини та топоніміки ВМР під керівництвом заступниці міського голови Галини Якубович. Головна мета залишається незмінною – закарбувати пам’ять про Захисників – Героїв України та вінничан, які зробили вагомий внесок у розвиток міста, а також повернути до історико-культурного середовища давні назви, невіддільно пов’язані з ним.

Як зазначив директор департаменту архітектури та містобудування Вінницької міської ради Яків Маховський, сьогоднішнє сесійне рішення – це продовження системної роботи, яка розпочалась на тлі декомунізації, а її черговий етап збурило повномасштабне російське вторгнення. У процесі деколонізації та дерусифікації Вінниця однією з перших позбулася значного нашарування імперськості та пострадянськості на своїх теренах. Протягом 2022-2023 рр. нові назви отримали більше 270 вулиць, провулків, площ тощо.

«Надзвичайно важливо, що чимало топонімів у Вінниці зараз носять імена наших відважних воїнів – Героїв України, прославляючи у віках їхній безсмертний подвиг. Ось і цього разу схвалили рішення назвати дві вулиці на честь полеглих військовослужбовців. Відтепер проєктна вулиця у межах 10-го мікрорайону носитиме ім’я нацгвардійця Андрія Сороки. А у приватному секторі, навпроти мікрорайону Академічний, з’явилася вулиця Андрія Долгова – військовослужбовця спецпідрозділу СБУ, – зазначив директор департаменту. – Окрім вшанування пам’яті знакових особистостей, топонімічна робота націлена на переосмислення історичної спадщини та її збереження».

Відтак новостворена проїзна ділянка від вулиці Стрілецької до віднайденого у 2020 році кладовища вояків Галицької Армії та Армії УНР отримала назву – провулок Галицької Армії. Також з’явиться сквер, розташований у межах 10 мікрорайону, з назвою Людвиківка. Здобула офіційне найменування і зелена зона біля водойми, що розташована поряд із вулицями Хмельницьке шосе та Праведників світу. За нею закріплено топонім – сквер Долинки.

Для довідки:

провулок Галицької Армії
Галицька Армія (також Українська Галицька Армія) – збройні сили
Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР), які у 1919 р. спільно з Армією
УНР протистояли підрозділам «білої» та «червоної» Росії на теренах
Вінниччини. У Вінниці у будинку за адресою вул. Соборна, 43 дислокувався
генеральний штаб ГА – Начальна Команда. Наприкінці новоствореного
провулку розташоване, ймовірно, одне із найбільших стрілецьких кладовищ
доби Української революції 1917–1921 рр.

вулиця Андрія Долгова
Андрій Долгов (1975–2016) – військовослужбовець спецпідрозділу «А» Служби безпеки України, підполковник. Виконував оперативно-бойові завдання у районі проведення АТО у Донецькій і Луганській областях у «найгарячіший» період весни-літа 2014 р. Загинув 7 жовтня 2016 р. під час виконання обов’язків військової служби.

вулиця Андрія Сороки
Андрій Сорока (1995–2022) – військовослужбовець військової частини 3008
Національної гвардії України, капітан (посмертно), Герой України (2023,
посмертно). Загинув на полі бою, поблизу н.п. Павлівка на Донеччині 25 жовтня 2022 р. від розриву ворожої російської міни, врятувавши життя побратима.

сквер Людвиківка
Людвиківка – давній топонім Вінниці. Людвиківка розташовувалась в районі
сучасного 2-го провулку Юності та розвивалась у напрямку новоствореного
скверу. Перші згадки датовані XVIII ст. як присілка села Вишня разом із
Шереметкою (нині мікрорайон Пирогове). На думку дослідника Ю. Сіцінського, топонім пішов від імені першого поселенця Людвига.

сквер Долинки
Долинки – давній топонім Вінниці, місцевість в районі сучасної зупинки
громадського транспорту «Праведників світу» (кол. Максимовича), природня
улоговина в долині річок Дьогтянець та Дьогтянчик. Дослідник А. Секретарьов зазначав, що колись Долинки обминути було неможливо, бо витоки річок, що протікають ними, знаходились дуже далеко. «Тож добре впрівали круторогі воли, кошлаті купецькі коники і їх погоничі, поки долали ті Долинки!»

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin