НЕФКО за участі E5P та Швеції реалізують у Вінниці проект за 3 млн євро: подробиці

НЕФКО та Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та довкілля (E5P) підписали угоду про капітальний грант, спрямований на впровадження заходів підвищення енергоефективності у Вінниці. Угоду підписали 15 квітня в штаб-квартирі НЕФКО в Гельсінкі.

Відповідно до угоди три мільйони євро грантового фінансування надається на подальшу модернізацію системи централізованого теплопостачання у Вінниці. Це принесе користь 16 000 мешканцям і приблизно такій самій кількості осіб, які щодня відвідують громадські установи в межах території, де реалізовується проєкт.

«Донори E5P цілком упевнені, щоб НЕФКО швидко реалізує ці проєкти на благо українців, що страждають від війни», – прокоментувала провідна фондова менеджерка Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P) Катерина Стасюк.

Це вже другий проєкт модернізації системи централізованого теплопостачання Вінниці, який фінансується НЕФКО за участі E5P та Швеції.

«У 2024 році – десята річниця нашої співпраці з НЕФКО, яка почалася з проєкту модернізації теплопостачання. Підписання цієї угоди знаменує початок другого етапу модернізації системи теплопостачання Вінниці. Ми вдячні НЕФКО та E5P за довіру до нас і підтримку реконструкції нашої інфраструктури. Це підтверджує, що Україна є частиною Європи, а Вінниця – європейським містом», – розповів заступник Вінницького міського голови Сергій Матусяк.

Відповідно до угоди, Вінниця має отримати грантову допомогу у вигляді енергоефективного обладнання, завдяки якому стане можливим реконструкція системи теплопостачання одного з мікрорайонів міста.

Вінниця уже має подібний досвід співпраці з НЕФКО. Перший проєкт був частиною програми DemoUkrainaDH, яка мала на меті продемонструвати переваги найсучасніших технологій централізованого теплопостачання та системних рішень. Тоді, у 2014 році, в межах програми DemoUkraineDH (NEFKO) проведено реконструкцію системи теплозабезпечення мікрорайону вул. Київська – О. Вишні. Під час робіт зокрема було реконструйовано центральний тепловий пункт та натомість встановлено дев”ять індивідуальних теплових пунктів.

Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та довкілля (E5P) – це багатосторонній донорський фонд та міжнародна фінансова організація (МФО), створена за ініціативи Швеції під час її головування в Європейському Союзі у 2009 році. На сьогодні Е5P підтримує 27 інвестиційних проєктів по всій Україні із загальним обсягом інвестицій понад 1 млрд євро.

NEFCO – міжнародна фінансова установа, заснована в 1999 році. Вона фінансує розширення північноєвропейських «зелених» рішень на світових ринках. В Україні з 2010 року реалізовано понад 300 проєктів більш ніж у 100 муніципалітетах.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin