Дослідження зеленої складової економіки міста: пошук можливостей та фінансування для реалізації проєктів

Після того, як Вінницька міська рада проголосила Зелений курс Вінниці у січні 2022 року, питання декарбонізації, кліматичної нейтральності, інтеграції екологічних і кліматичних питань в усі сфери життя міста стали невід’ємною частиною стратегічного планування та практичних дій Вінниці.

Розвиток зеленої економіки та створення зелених робочих місць серед найактуальніших сфер Зеленого курсу, над якими необхідно працювати, беручи до уваги потребу в залученні нових інвестицій, повоєнну відбудову та трансформацію, релокацію підприємств та потребу в поверненні українців додому.

Пошук можливостей та фінансування для реалізації проєктів Зеленого курсу – є одним із пріорітетних завданнь Представництва Вінниці в Брюсселі. Результатом роботи голови Представництва Марії Леванчук стало залучення Вінницької міської ради у дослідження «Зелені робочі місця у Вінниці. Стан і перспективи», яке проводить Ресурсно-аналітичний центр «Суспільство і довкілля» та громадська організація Razom we stand за фінансової підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в України.

Презентація результатів дослідження відбудеться у Вінниці в кінці червня. В рамках дослідження буде визначено скільки зелених робочих місць налічується у Вінниці зараз, який потенціал розвитку ринку зелених робочих місць, які існують перешкоди та вигоди і, головне, що треба робити в майбутньому, щоб посилювати зелену складову економіки міста.

Як зазначила Наталія Андрусевич, голова правління Ресурсно-аналітичного центру «Суспільство і довкілля»: «Розвиток зелених галузей економіки та ринку зелених робочих місць у Вінниці стане запорукою успішного зеленого переходу. Робота на принципах і засадах зеленого курсу демонструє лідерські якості Вінниці в Україні та дає високі шанси для залучення зелених інвестицій в майбутньому та формування вигідних партнерств з європейськими містами і бізнесом. Дослідження, яке ми проводимо, дасть можливість не лише зрозуміти стан справ з зеленими робочими місцями зараз, але й вдосконалити роботу у сферах зеленої економіки, пояснити бізнесу вигоди від створення зелених робочих місць, залучати необхідні фінанси для цього напрямку».

Зелені робочі місця – це робочі місця, які сприяють збереженню або відновленню довкілля, як у традиційних секторах (виробництво та будівництво), так і в нових зелених секторах (ВДЕ та енергоефективність).

Зелені робочі місця допомагають: підвищити ефективність використання енергії та сировини, обмежити викиди парникових газів, мінімізувати відходи та забруднення, захищати та відновлювати екосистеми, підтримувати адаптацію до наслідків зміни клімату. Найбільший потенціал у створенні додаткових зелених робочих місць мають такі сектори, як енергетика, транспорт та водопостачання.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin