Створення відповідної громадської організації «Малі річки Вінниці»: робота з малими річками

«Велика вода починається з малих річок, а великі зміни – з малих ініціатив», – вважають активні містяни, які долучаються до проєкту «Малі річки Вінниці». 18 червня небайдужі вінничани поділились, як впродовж трьох років їх надихала робота з малими річками, яку розпочали у КП «Інститут розвитку міст» та розповіли про створення відповідної громадської організації, аби підсилити проєкт та зробити гучнішим голос громадськості у цій темі.

«У комунальному підприємстві “Інститут розвитку міст” вже три роки діє проєкт “Малі річки Вінниці”, – розповідає директорка КП «Інститут розвитку міст» Янна Чайковська,– За цей період ми зробили декілька важливих кроків, зокрема, розробили і затвердили Концепцію розвитку малих річок Вінниці до 2025 року. Також провели гідрологічні, гідронімічні дослідження, залучаючи вінничан, щоб донести містянам цінність річок, які в нас є. В результаті ми зафіксували на мапі Вінниці 64 водойми, які є притоками Південного Бугу. А на цей раз ми проводимо чергову дружню зустріч поціновувачів малих річок Вінниці і зворушені тим, що сьогодні більше про проєкт ми почуємо з вуст саме громадян».

За словами Янни Чайковської, подія, організована 18 червня, відрізняється від інших, які проводили раніше, адже залучила актив – тобто людей, які три роки поспіль брали участь у заходах, присвячених малим річкам, і готові відтепер діяти самостійно. Вони вирішили об’єднатися та створити громадську організацію.

«В умовах активного міського життя вінничани все більше починають усвідомлювати, наскільки важливо дбати про середовище, в якому ми всі існуємо. Жити ближче до природи – завжди краще. А водойми – це величезний ресурс, з яким ми маємо вчитися якісно поводитися», – додає Янна Чайковська.

Про напрацювання проєкту «Малі річки Вінниці» за три роки та перспективи майбутньої громадської організації розповіли активістки проєкту: Антоніна Побережна, Ольга Медведєва та Наталія Сураєва.

Головними результатами проєкту назвали:

  • визначення найменування малих річок і встановлення навігаційних вказівників
  • назви малих річок зафіксували у топоніміці міста: у Вінниці з’явилися площа Калічанська (від р. Калічі) та вулиця Дьогтянецька (від р. Дьогтянець)
  • виграли кошти у конкурсі “Бюджет громадських ініціатив” на облаштування річки №16 та залучили міжнародний ресурс для напрацювання концепції одного з відрізків Тяжилівки
  • розробили Концепцію розвитку малих річок
  • популяризували водойми серед вінничан проводячи екскурсії, чаювання, заняття з йоги тощо.

Про майбутню громадську організацію розповіла Антоніна Побережна: «Я небайдужа вінничанка, яка дуже любить воду із самого дитинства. Вода означає життя як для людини, так і для всієї планети. Мала річка – саме та крапля в морі, яка формує його об’єм. Ми розповіли, що було зроблено в межах проєкту “Малі річки Вінниці”, що таке громадське об’єднання та які є переваги, коли громадяни спільно беруться за якусь справу як це об’єднання. Наразі наш актив складає п’ять людей, але ми плануємо розширюватися та залучати однодумців».

Головною метою майбутньої організації «Малі річки Вінниці» визначено сприяння відновленню безпечного для життя та здоров’я довкілля на водоймах, які належать до екосистеми малих річок і водойм Вінниці, а також забезпечення законних соціальних, екологічних, економічних та інших прав, свобод та інтересів громадян.

Серед планів на майбутнє – збільшення активу малих річок для втілення Концепції, благоустрій водойм, а саме прибирання, облаштування зон відпочинку, боротьба зі шкідливими рослинами, створення маршрутів та найменування ще безіменних річок. Також серед майбутніх перспектив – просвітництво, тобто інформування про стан, важливість збереження і розвитку малих річок, культурно-рекреаційні заходи, юридично-правова підготовка.

Містяни на заході, присвяченому малим річкам, активно ставили питання та висловлювали пропозиції. Також їм запропонували долучити себе до однієї з категорій: актив, меценат, містотворець, спостерігач, інший. Так організатори прагнуть долучити людей до проєкту та зрозуміти, хто в якій ролі готовий брати у ньому участь.

Нагадаємо, у Вінниці наразі відкрили 64 малих річки. Їхня сумарна протяжність складає близько 100 км. Для порівняння, протяжність річки Південного Бугу у межах міста – близько 13 км.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin