Захід, що об’єднає традиції та сучасність: запрошуємо на перший етно-вікенд «Заплетемо рогозу»

19 та 20 липня у Вінниці проходитиме унікальний етно-вікенд «Заплетемо рогозу». Ця подія стане чудовою можливістю для мешканців та гостей міста зануритися в атмосферу українських традицій та ремесел, що стає особливо важливим у часи, коли культурна спадщина країни опиняється під загрозою. Сьогодні під час пресконференції представники департаменту культури міської ради анонсували широкий спектр заходів, які відбудуться у межах події у Вінниці та у Щітках. Серед них форум, тематичні вистави та виставки-продаж виробів із рогози, майстеркласи, презентація традиційних страв Вінницької МТГ, Open-air читання, фейс-арт, відтворення обрядів весняно-літнього циклу, освітні лекторії, фотозони, інтерактиви та концертна програма. Під час заходу також відбудеться благодійний збір на одну з військових бригад.

В пресконференції взяли участь заступниця міського голови Галина Якубович, директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук, перший заступник директора департаменту культури ВМР Олексій Циганков, в.о. директора ЗК «Вінницька централізована клубна система» Тетяна Казанська-Гавриш.

Заступниця міського голови Галина Якубович зазначила, що війна, яка триває в Україні, принесла багато викликів та загроз для культурної спадщини нашої країни. Серед найбільш вразливих компонентів є нематеріальна культурна спадщина, яка включає традиції, обряди, ремесла, фольклор, музику та інші форми мистецького вираження. Незважаючи на складні обставини, український народ продовжує зберігати та розвивати свою культурну ідентичність.

«Етно-вікенд «Заплетемо рогозу» є надзвичайно важливим заходом для нашого міста та всієї громади. Це унікальна можливість зануритися в атмосферу наших українських традицій та ремесел. Ми прагнемо не лише зберегти, а й передати майбутнім поколінням нашу культурну ідентичність та духовне багатство. І сьогодні ми дякуємо нашим хоробрим Захисникам та Захисницям за можливість показати широкому загалу нашу спадщину, те як ми цінуємо свою історію, свою свободу», – говорить Галина Якубович.

Своєю чергою директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук підкреслив, що мистецька подія відбудеться в рамках проєкту #EU4Culture, який фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-Institut Ukraine та реалізації Стратегії розвитку культури ВМТГ до 2025 року, а заклад культури «Вінницька централізована клубна система» має можливість втілити у життя свій проєкт.

«На етно-вікенд запрошені майстри з рогозоплетіння із заходу України для обміну досвідом цього ремесла та налагодження зв’язків з місцевими мисткинями. Крім того, наша мета – закріпити за Вінницею титул “столиці рогозоплетіння” та популяризувати локальний елемент нематеріальної культурної спадщини, зокрема «Традицій рогозоплетіння» села Щітки, який минулого року було внесено до Національного переліку НКС», – розповів посадовець.

Він підкреслив, на заході можна буде задонатити на підтримку однієї з військових бригад.

На пресконференції в.о. директора ЗК «Вінницька централізована клубна система» Тетяна Казанська-Гавриш розповіла, що проєкт планувався досить довго і свої корективи внесла повномасштабна війна.

«Етно-вікенд «Заплетемо розогу» – ексклюзивний проєкт, де створюються умови для обміну досвідом та знаннями між старшим та молодшим поколінням, формується почуття спільноти та взаємопідтримки. Адже залучення туристів і гостей до таких заходів сприятиме розвитку місцевої економіки. Такі івенти можуть стати важливим джерелом доходів для майстрів народних ремесел, стимулюючи їхню діяльність і підтримуючи економічну стабільність регіону», – зазначила вона.

20 липня дійство розгорнеться у Щітках, на бережині водойми у природному амфітеатрі посеред дубового лісу.

«Тут переплететься давнє та сучасне і кожному й кожній буде чим зайнятись, де відпочити та як розвантажитись, адже природа – зцілює. Тож запрошуємо», – говорить Тетяна Казанська-Гавриш.

В межах дводенного проєкту планується провести низку заходів, а саме:

  • 19 липня, у Вінниці на Європейській площі пройде Форум «Нематеріальна спадщина – інструмент локальної культурної ідентичності» за участі майстрів, представників галузі культури Вінницької МТГ та області, а також виставки та тематичні майстер-класи.
  • 20 липня, у селі Щітки на відвідувачів чекатимуть експозиція виробів з рогози, виставка-продаж, воркшопи від провідних майстрів рогозоплетіння України та їх вихованців, презентація елементів нематеріальної культурної спадщини Вінниччини, майстеркласи з виробів з природних матеріалів від майстрів Вінниччини, презентація традиційних страв Вінницької МТГ, Open-air читання, фейс-арт, відтворення обрядів весняно-літнього циклу, освітні лекторії, фотозони, інтерактиви та концертна програма.

Деталі щодо заходів будемо повідомляти згодом на нашому сайті, на фейсбук-сторінках «Культурний код. Вінниця» та Департамент культури Вінницької міської ради, а також на сайті vinculture.

У разі оголошення повітряної тривоги захід призупинять, а присутні мають прямувати у найближче укриття. Мапа – за посиланням.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin