Діти 8 серпня долучилися до творчої майстерні зі створення оберега

8 серпня у будинку культури ЗК «Вінницька централізована клубна система», що у селищі Великі Крушлинці Стадницького старостинського округу, відбулася творча майстерня з виготовлення дідуха. Організували майстер-клас у межах роботи дитячого гуртку «Умілі руки». Хлопчики та дівчатка мали змогу доторкнутись до стародавніх обрядів та навчитись створювати символічний український оберіг.

З давніх часів в українців дідух був символом роду. Його робили з колосків пшениці, жита, ячменю, вівса та інших злакових рослин. Відбирався найкращий матеріал, адже дідух є атрибутом багатства і достатку, а також ототожнюється з родинним деревом, в якому міститься сім минулих поколінь. Про це під час майстер-класу розповіла художня керівниця Великокрушлинецького сільського будинку культури Людмила Мельничук.

«Дідух – це сніп злакових культур, який вирощує господар. Виготовляли його на початку жнив – так званих зажинок. Приносили з поля та зберігали в стодолі. Перед Різдвом на Святвечір дідух вносили в хату і становили на покутті, де він і стояв впродовж всіх різдвяних святок», – говорить художня керівниця.

Під час майстер-класу діти під керівництвом досвідчених майстрів вчилися правильно збирати колоски, формувати їх у пучки та зв’язувати, створюючи дідуха. Як справжні творці, хлопчики та дівчатка вкладали у виріб частинку своєї душі, супроводжуючи процес виконанням народними піснями.

«Ми дуже пишаємося нашими дітьми, – поділилася Людмила Мельничук. – Вони не лише навчились нового, а й заглибились в історію нашого народу, зрозуміли значення дідуха як духовного скарбу».

Також художня керівниця додала, що кожне заняття в гуртку присвячене народознавчій тематиці. Все для того, щоб відроджувати та зберігати українську культуру, наші звичаї, традиції та демонструвати назагал, чим багата Вінницька громада та Україна загалом.

«Ми дякуємо нашим хоробрим Захисникам та Захисницям за можливість зустрічати кожен ранок. Завдяки їм ми можемо працювати, навчати та славити нашу Батьківщину», – говорить Людмила Мельничук.

Із великим натхненням до виготовлення дідуха взявся і чотирнадцятирічний Іван Бойко. Хлопчик каже, що в його родині завжди підтримували цю традицію.

«Моя прабабуся та бабуся завжди влітку в час жнив робили дідухи. Це, так би мовити, наша родинна традиція, і я теж до неї долучився. Вони розповідали мені, що дідух – це традиційний символ українського народу, який уособлює зв’язок між поколіннями, шану до предків і побажання добробуту родині», – каже учасник воркшопу.

На завершення всі виготовлені дідухи були виставлені на загальний огляд. Діти з гордістю демонстрували свої роботи, обмінювалися враженнями та раділи, що змогли долучитися до збереження народних традицій.

А вже завтра, 10 серпня, творчий колектив з Великокрушлинецького будинку культури продемонструє своїх дідухів та творчі таланти на «Дні хліба та меду» у Десні.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin