Кому та скільки: як держава розпорядилась «військовим» ПДФО

Більше дронів для ЗСУ! З таким гаслом минулого року, після гарячих дискусій з громадами та економістами, було прийнято рішення про спрямування надходжень від податку на доходи фізичних осіб, одержані військовослужбовцями, поліцією й особами рядового і начальницького складу, так званого «військового» ПДФО, не у місцеві бюджети, а до державного. Рішення про це уряд ухвалив у листопаді. Ціна питання – орієнтовно 115 млрд гривень.

Асоціація міст України закликала владу залишити «військовий» ПДФО громадам, адже видатки місцевих громад перебувають під постійним контролем низки державних органів і проходять постійний контроль казначейства ще до проплати, що забезпечує їх прозоріше використання.

За кошти, які надходили з податків військових органи місцевого самоврядування покривали лікування поранених, особливо в прифронтових громадах, надавали поточну допомогу військовослужбовцям, які переїжджали чи були розквартировані в громадах, проводили реабілітацію ветеранів, їхню соціалізацію й повернення до життя, а також покривали пільги для родин військових.

Днями Асоціація міст України отримала відповідь від Міністерства фінансів України на свій запит щодо використання державою вилучених в громад коштів. Як кажуть, цифри красномовні.

Лише 45% фактичних надходжень ПДФО використали головні розпорядники бюджетних коштів за січень-липень 2024 року.

Загалом у 2024 році здійснено видатків на суму 32 млрд гривень із 77,3 млрд гривень надходжень. При чому якщо військові підрозділи системно використовують кошти, то Мінстратегпром за цей період з виділених йому 25 млрд гривень, які вилучені в громад на забезпечення військових підрозділів, зміг використати «аж» 529 млн гривень – 2%.

У 2023 році вилучені у громад кошти були використані на 65% з подібною динамікою:

Міністерство оборони використало 100% коштів, а Держспецзв’язку використала 0 гривень.

Асоціація міст України знову наголошує, що їх позиція є незмінною: «Війна не привід вилучати кошти, а стимул їх обʼєднувати. Вся система публічної влади повинна працювати в єдності на Перемогу України. ПДФО всіх громадян України, незалежно від місця їх роботи чи служби, повинен однаково розподілятися до бюджетів громад для визначеного законом оперативного реагування на потреби військових».

Про це інформує Асоціація міст України

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin