Вінницька влада ухвалила рішення про збереження Замкової гори

Виконавчий комітет Вінницької міської ради 10 вересня, схвалив рішення, яким передбачив організаційно-правові заходи щодо впорядкування та збереження території пам’ятки археології – урочища Замкова гора. У ньому прописані відповідні заходи з боку органів місцевого самоврядування та інвестора, який є орендарем земельної ділянки, що знаходяться в підніжжі Замкової гори. Наприкінці місяця це рішення розглянуть депутати  міської ради на вересневому засіданні сесії. 

119145059_760680911159196_7235743796884382467_o.jpg

Передумовою розробки такого рішення стало нещодавнє несанкціоноване зняття орендарем ділянки під Замковою горою частини шару ґрунту, який має історичну та археологічну цінність. На цій території археологами під час попередніх досліджень виявлено низку культурних шарів. Серед них – трипільське поселення IV-III тис. до н.е., городище VIII-VII ст. до н.е., слов’янське поселення XIII ст. 

118562538_313305193085234_4187329374704103694_n.jpg

Враховуючи цінність цієї території, у 2018 році був розроблений документ, який окреслив подальший її розвиток. «Два роки тому Центр історії Вінниці спільно з ГО «Креативний простір» та Вінницьким історичним товариством взяли участь у розробці просторової Концепції використання Замкової гори для розміщення там однойменного історико-туристичного комплексу. Сам термін «Замкова гора» пов’язаний з будівництвом тут дерев’яно-земляного укріплення у 1512 р. за старостування князя Костянтина Острозького. Ця Концепція розроблялася з умовою максимального збереження культурного шару, рельєфу та залишків православного кладовища ХVIIІ століття», – розповів директор КП «Центр історії Вінниці» Олександр Федоришен.

Наразі, в тих умовах, що склались навколо цього об’єкту, органи місцевого самоврядування вважають за необхідне схвалити рішення, яке передбачить додаткові умови розвитку території, що межує з Замковою горою, та заходи, які орієнтовані на досягнення взаємоузгодження дій міста та інвестора.   

Як розповів головний архітектор Вінниці Євгеній Совінський, на першому етапі органи місцевого самоврядування мають наміри зробити урочище Замкова гора доступим та безпечним місцем для людей. Для цього потрібно розробити проект укріплення північного схилу урочища та виконати необхідні роботи. Після цього планується влаштувати оглядовий майданчик та чітко окреслити межі цієї території. Фінансування витрат на виконання цих робіт міська влада пропонуватиме інвестору, адже саме він заподіяв шкоду, коли вивіз шар ґрунту під час проведення підготовчих робіт для влаштування підпірної стіни над орендованою ним землею в підніжжі Замкової гори.

«Об’єкт, що може з’явитись у підніжжі гори, не повинен суперечити важливій історичній локації міста. Тому ми будемо пропонувати інвестору розглянути питання внесення змін в інвестиційні наміри на орендованій ним території. Оскільки просторова Концепція використання Замкової гори має взаємоузгоджуватись із тим проектом, який планує звести забудовник», – каже Євген Совінський. 

У випадку, якщо органи місцевого самоврядування та інвестор не знайдуть порозуміння, департамент правової політики та якості міської  ради розпочне процедуру щодо дострокового припинення дії договору оренди земельної ділянки, що знаходиться в підніжні урочища Замкова гора.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin