Депутати міськради проголосували “за” збереження Замкової гори

Депутати міської ради схвалили рішення, яким передбачено ряд заходів щодо впорядкування та збереження території пам’ятки археології – урочища Замкова гора. Адже цей об’єкт має цінність для Вінниці і передумови у перспективі стати туристичним магнітом. За цією місцевістю внесли назву «урочище Замкова гора» в національні державні реєстри. 

У рішенні йдеться про відповідні заходи з боку органів місцевого самоврядування та інвестора, який є орендарем земельної ділянки, що знаходяться в підніжжі Замкової гори. Це питання стало актуальним у зв’язку з тим, що орендар розпочав будівельні роботи та зняв певний обсяг ґрунту, який археологи та історики вважають цінним, адже на цій території під час попередніх археологічних досліджень виявлено низку культурних шарів. Серед них – трипільське поселення IV-III тис. до н.е., городище VIII-VII ст. до н.е., слов’янське поселення XIII ст. 


Також на сесії говорили про те, що необхідно продовжити проведення археологічних досліджень культурних шарів та далі працювати над концепцією створення історико-культурного комплексу Замкова гора. Але першочергове завдання – захистити її від руйнування. 


На першому етапі органи місцевого самоврядування мають наміри зробити Замкову гору доступною та безпечною для людей. Для цього потрібно розробити проект укріплення північного схилу урочища та виконати необхідні роботи. Після цього планується влаштувати оглядовий майданчик та чітко окреслити межі цієї території. Фінансування витрат на виконання цих робіт міська влада запропонувала інвестору, адже саме він наніс шкоду, коли вивіз шар ґрунту під час проведення підготовчих робіт для влаштування підпірної стіни над орендованою ним землею в підніжжі Замкової гори.


Об’єкт, що може з’явитись біля гори, не повинен суперечити важливій історичній локації міста. Тому інвестору запропоновано внести зміни в інвестиційні наміри на орендованій ним території, оскільки просторова Концепція використання Замкової гори має взаємоузгоджуватись із тим проектом, який планує реалізувати  забудовник. У випадку, якщо органи місцевого самоврядування та інвестор не знайдуть порозуміння, департамент правової політики та якості міської  ради розпочне процедуру щодо дострокового припинення дії договору оренди земельної ділянки, що знаходиться в підніжні урочища Замкова гора.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin