У Вінниці заявляють, що держава зменшила розмір разової допомоги ветеранам

Вінницька міська рада стурбована ситуацією, що склалася в державі із виплатами разової грошової допомоги до 5 травня, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань».

Зазначені виплати щорічно здійснюються за рахунок коштів державного бюджету в розмірах, встановлених Постановами Кабінету Міністрів України та в межах бюджетних призначень, встановлених Законом «Про Державний бюджет України» на відповідний рік.

Проте, відповідно до рішення Верховного Суду України від 29.09.2020 року, держава повинна виплачувати відповідну грошову допомогу в розмірах, встановлених Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», а саме від 5 до 10 мінімальних розмірів пенсії за віком, залежно від статусу особи.

Кабінет Міністрів України Постановою від 08.04.2021 року №325 затвердив порядок та розміри виплати у 2021 році разової грошової допомоги до 5 травня. Затверджені урядовою Постановою суми виплат є нижчими, ніж визначені Законами.

У зв’язку із прийняттям Постанови №325, департамент соціальної політики Вінницької міської ради як орган, уповноважений здійснювати виплату грошової допомоги до 5 травня, буде здійснювати вказані виплати у розмірах, визначених даною Постановою.

Виконавчими органами Вінницької міської ради підготовлено та направлено відповідні звернення до департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА, Міністерства соціальної політики України, а також за підписом міського голови до Прем’єр-міністра України та до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, щодо виділення з державного бюджету України необхідних коштів для виплати у 2021 році грошової допомоги до 5 травня у розмірах, визначених Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань». 

Вінницька міська рада закликає Уряд виконувати норми законодавства і не перекладати відповідальність за зобов’язаннями держави на територіальні громади.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin