Нещодавно з незабутньої подорожі Чехією повернулися 30 дітей соціально вразливих категорій: подробиці

Нещодавно з незабутньої подорожі Чехією повернулися 30 дітей соціально вразливих категорій Вінницької громади. Серед них – діти загиблих і зниклих безвісти Захисників, учасників бойових дій, а також діти внутрішньо переміщених осіб. Вони провели чудові дні у Ліберецькому краї, де змогли не лише відпочити, а й поглибити свої знання про чеську культуру.

Там їх чекала змістовна двотижнева програма, яку організували чеські партнери. Для юних вінничан підготували піші екскурсії, катання на скутерах, плавання та інші активності.

Як зауважила супровідниця Мар’я Довошея, вінничанам було неабияк цікаво знаходитись на таких цікавих туристичних локаціях.

«Протягом подорожі діти подолали 160 кілометрів різних маршрутів, що стало для них не лише фізичним викликом, але й можливістю набути новий досвід. Вони навчалися працювати в команді, долати перешкоди, будували будиночки в лісі на території заповідника Чеський рай, який є частиною екопарків Європи, що перебувають під охороною ЮНЕСКО. Одним із найбільших, але найяскравіших спогадів, став сплав на рафтах по річці Їзера. Діти долали скелясті схили, лабіринти в горах і навіть піднімалися на найвищу гору Чеського раю – Козаков, висота якої становить 744 метри над рівнем моря. Такий досвід не лише загартував їх, а й допоміг розвинути мужність і впевненість у собі», – сказала Мар’я Довошея.

Зокрема, в межах поїздки юні мандрівники відвідали історичне місто Турнов і аквапарк, де насолоджувалися водними атракціонами та басейнами. Особливою подією візиту вінничан стала екскурсія до Бозковських доломітових печер із підземними озерами.

Подорож до Чехії була сповнена не лише активного відпочинку, але й можливості відчути себе частиною чеської культури. Діти знайомилися з традиційною кухнею, брали участь у спортивних фотоквестах і відвідували визначні місця країни у столиці Празі.

Після завершення відпочинку діти ділилися своїми враженнями. За їхніми словами, ця поїздка залишила в їхніх серцях багато яскравих та теплих спогадів.

Лада Козак зізналася, що найбільше її вразили гори та прогулянки Ліберецьким краєм: «Це був новий досвід для мене. Було весело, хоча інколи важко. Я знайшла нових друзів і відкрила для себе багато нового».

Євген Баранов згадує про подорож так: «Ці два тижні пролетіли, як два дні. Ми були в глибоких печерах і височенних горах. У моїй пам’яті назавжди залишиться кожна мить і враження від столиці Чехії – Праги».

Варвара Понєдєльнік підкреслила, що ця поїздка стала для неї справжнім відкриттям: «Гарні краєвиди, приємні люди та смачна чеська кухня зробили цю подорож незабутньою. Особливо мені сподобалось брати участь у спортивних фотоквестах та гарне ставлення чехів».

Як зазначила директорка департаменту освіти Вінницької міської ради Оксана Яценко, громада вдячна закордонним партнерам за таку можливість для вінницьких дітей.

«Ця подорож стала для них не лише чудовою нагодою відпочити, але й здобути безцінний досвід, знайти нових друзів і познайомитись із культурою іншої країни. Вони повернулися до Вінниці з оновленими силами та новими мріями про майбутнє», – зауважила вона.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin