– Галина Сіра – місцева знаменитість, яка в 1962 році очолила Ямпільський радгосп імені Суворова і прославила  ямпілські вишні, черешні, яблуні, абрикоси та персики на весь тодішній Союз! А ще Сіра була відомим меценатом і подарувала ямпільському музею образотворчого мисцетва багато картин. Тому дошка її пам’яті буде на музеї, – розповів начальник відділу культури і туризму Ямпільської РДА Віктор Замишляєв. – Адже знаменитого радгоспу вже, на жаль, немає… Будинок Галини Сірої виставлений на продаж, але її пам’ятають тисячі людей у Ямполі, на Вінниччині та загалом по Україні… Тому в день народження Галини Степанівни, 19-го листопада, відкриємо дошку і будемо читати її найкращі вірші з чисельних поетичних збірок. Запрошуємо в цей день всіх земляків, друзів та колег вшанувати Галину Сіру в Ямполі на головній вулиці міста.

Для довідки – Галина Степанівна Сіра

Галині Сірій у Ямполі 19 листопада відкриють меморідошку (відео)

Заслужений агроном України,

Заслужений працівник культури України,

член спілки журналістів України,

випускниця заочного відділення агрономічного факультету Житомирського сільськогосподарського інституту 1960 року.

Автор 5-х поетичних збірок.

Почесний громадянин міста Ямпіль Вінницької області.

Народилася 19 листопада 1931 року. З ранніх років вирішила піти слідами батька, талановитого агронома, випускника Житомирського сільськогосподарського інституту 1931 року. У 1942 році її батька фашисти закатували в концтаборі на Сирцю в Києві. Бабуся по матері Марія Ананіївна К’юн походила з родини кенігсберзького барона.

По закінченні технікуму працювала у Шаргородському та Барському районах Вінницької області агрономом, головним агрономом, керуючим відділу садівничих радгоспів.

У 1962 році очолила Ямпільський радгосп імені О.Суворова, який належав до системи “Укрсадвинтрест”. Незабаром стали вирощувати не лише вишні, черешні і яблуні, але й нові сорти абрикосів і вперше – персики! Нові сорти черешень давали ягоди розміром з райські яблука.

Успіху сприяла тісна співпраця з науковцями. Продукція відправлялась у Київ і Вінницю, Москву і Ленінград, на Далеку Північ і Урал.

У Великій Британії, у графстві Кент, вивчала досвід тамтешніх садоводів.

Сади, які були закладені і вирощені під керівництвом директора Сірої Галини Степанівни, простяглися на 500 га. Впродовж 25 років слава про неї лунала від Закарпаття до Далекого Сходу. Її досвід вивчали і запозичували спеціалісти, приїздили кореспонденти центральних, республіканських, обласних ЗМІ.

Радгосп перетворився у провідне господарство Вінниччини й України в цілому. За визначні успіхи у розвитку сільськогосподарського виробництва Г.С.Сіра удостоєна орденів “Знак пошани”, Жовтневої революції, ордену Леніна. Радгосп представлявся на ВДНГ УРСР, ВДНГ СРСР.

В основу роботи директор поставила ретельний облік, контроль і дисципліну, відповідальність. Будувались житло, господарські об’єкти, дороги. З’явились лазня і пральна, дитячий комбінат, школи, стадіон і спортзал, прекрасний Будинок культури.

1977 року Г.С.Сіра на Першому Всесоюзному фестивалі самодіяльної художньої творчості у Москві нагороджена золотою медаллю, дипломом лауреата. Співачка, поетеса, читець, виконавиця багатьох ролей у драматичних постановках, організатор культурно-мистецьких заходів району і області. У 1986 році Галина Степанівна удостоєна почесного звання “Заслужений працівник культури УРСР”. У 2011 році їй присвоєно звання “Почесний громадянин міста Ямполя”. Надрукувала 5 збірок віршів.