Це диво природи і осінню аномалію помітила та зробила фото відома українська поетеса Ніна Гнатюк під час візиту до рідного Ямполя, де в цей день проходив 8-й фестиваль поезії пам’яті Шевченківського лауреата Тараса Мельничука.

Ось фото і відео із Фейсбук сторінки вінницької поетеси Ніни Гнатюк.

До речі, в ці ж дні у Вінниці традиційно цвітуть «іржаві» каштани, а два роки тому в жовтні розцвів бузок…

Вінничани час від часу викладають фото і відео із такими природними аномаліями в соціальні мережі.

А народні прикмети про таке осіннє цвітіння кажуть таке:

До чого цвіте яблуня і груша в серпні, а вишня – восени?

Рідко, але трапляється, що в саду вже, здавалося б зовсім не вчасно, починає цвісти фруктове дерево. І неосвіченим простонародним селянам відразу на розум приходило, що це погана ознака. Адже це суперечить усім загальноприйнятим мірками. Вони могли до такого цвітіння прив’язати все, що відбувається в цьому домі. Так вважалося, що якщо у дворі будинку зацвіте в серпні або у вересні яблуня, груша, яка вже давно не цвіла, не давала плодів, то це означає, що в будинку буде втрата. Хтось відправиться в інший світ.

Але коли цвіте молоде деревце, щорічно дає урожай, то це тільки на краще. У господарів будинку буде несподіване надходження грошей їх матеріальний достаток збільшиться в кілька разів. І всі, хто живе в будинку не буде відчувати жодних проблем весь рік.

За науковими спостереженнями цвітіння садів в серпні спостерігалося з різних причин. Вчені стверджують, що нічого аномального в цьому процесі немає. Такі цвітіння плодових дерев часто спостерігаються в тих країнах, де теплий клімат. Тому спекотна погода сприяє розвитку повторних плодів на деревах.

Коли весна і літо мають комфортну погоду для цвітіння дерев, то деякі дають по два врожаї. Точніше — в перший раз відбувається цвітіння вже на початку травня і в липні можна їсти соковиті плоди, другий раз цвітіння припадає на кінець літа, а плоди визрівають вже в жовтні. Хіба погано зібрати два врожаї в рік — це ж прекрасно.

Або ж кліматичні умови перешкоджають ранньому цвітінню дерева навесні, тому що буває і весна, і літо холодні сезони, а от до кінця літа запускається процес цвітіння і визрівання плодів. Тому що погода в серпні нарешті налагоджується і належить тепла осінь.