Як вдалося дізнатися з відкритих джерел, останній народився у Немирові в 1983 році, про що часто розповідав у своїх інтерв’ю.

– Закінчив я школу № 2 й завжди був лідером. Причому, впливав на друзів не силовими методами, а власним прикладом, позаяк відвідував спортивну секцію боксу і не мав шкідливих звичок. Влітку їздив тренуватися до Вінниці у спортивний клуб «Акцент», і бокс для мене в житті був найголовнішим – метою і мрією. Брав участь в обласних, всеукраїнських та міжнародних змаганнях і став призером України.

Згодом наш земляк закінчив Прикарпатську філію Академії внутрішніх справ в Івано-Франківську й Університет внутрішніх справ в Києві. Розпочав роботу в оперативних підрозділах Вінницького карного розшуку в 2003 році. В цьому ж році отримав звання лейтенанта. Через півтора року через сімейні обставини перевівся у Гайсин оперуповноваженим карного розшуку, де працював п’ять років й доволі часто виявляв точки, де торгували наркотиками.

У 2010 році перевівся у Київський УБОЗ, а через рік був призначений начальником карного розшуку лінійного відділення станції «Київ-Пасажирський». Після звільнення вступив на службу в департамент внутрішньої безпеки Служби зовнішньої розвідки, де за короткий час був підвищений і призначений на посаду заступника начальника управління внутрішньої безпеки. Колеги Віталія Герсака відгукуються про нього вельми холодно і майже не дають позитивних характеристик. Мовляв, як людина, яка не мала ніякого досвіду оперативної роботи в напрямку розвідки або якихось особливих заслуг, змогла за короткий час зайняти таку відповідальну посаду. Здивовані призначенням Віталія Герсака і в Центральному апараті СБУ.

Втім, сам він під час свого офіційного призначення 19 вересня заявив, що ситуацію на Миколаївщині довели до “тотальної корупції”, а кримінальні елементи “захопили всю владу”, але пообіцяв виправити цю ситуацію і виправдати очікування людей.

Віталіна Володимирова